Wszystkie artykuły

    Przetwory 25.09.2012
    Mandarynkowa konfitura z pikantną nutą korzennych przypraw
    Do przygotowania tej konfitury wykorzystuje się nie tylko miąższ mandarynek, lecz także ich aromatyczną skórkę. Nie martw się, będzie się ona najpierw marynować przez całą noc, a potem długo smażyć w zalewie – nabierze zatem odpowiedniej miękkości i delikatnego smaku. Zwróć uwagę na bogactwo korzennych przypraw – anyż, cynamon, goździki. Oto, co w chłodne, jesienne wieczory ...

    Napoje 25.09.2012
    ABC wina - bukiet wina i aromaty wina
    Zastanawialiście się kiedyś, co to znaczy, że wino pachnie czekoladą, tytoniem, w nosie daje się wyczuć wanilię i kokos? Zobacz, co znaczą te określenia i jak prawidłowo należy wąchać wino. Często o winie mówimy, że pachnie na przykład akacją, jabłkami lub końskim siodłem. Nie oznacza to, że z którąkolwiek z tych rzeczy wino miało styczność. Nie jest to także informacja ...

    Napoje 25.09.2012
    Jak i dlaczego dekantować wino
    Dekantacja wina, czyli przelewanie go do karafki ma wielu zwolenników, także w przypadku win młodych. Aby jednak proces ten przebieg prawidłowo musimy nie tylko dobrać odpowiednią karafkę, lecz także wiedzieć jak się z nią obchodzić. Karafka na wino ma specyficzny kształt i wygląd, przypominający kolbę z płaskim dnem. Szyjka rozszerza się nieco i spłaszcza u wylotu, co ułatwia ...

    Napoje 25.09.2012
    Porto - perła w koronie portugalskich win
    Porto to winiarska wizytówka Portugalii, nad którą kraj ten pracował kilka wieków. Dzięki ścisłej kontroli produkcji, restrykcyjnym przepisom dotyczącym wytwarzania i umiejętnościom winiarzy trunek ten to jedno z najlepiej rozpoznawalnych wzmacnianych win na świecie. Porto z Duero Porto, choć swoją nazwę bierze od portowego miasta w Portugalii, tak naprawdę, powstaje 100 km w głąb ...

    Napoje 25.09.2012
    Tańsze zamienniki znanych win - jak ich szukać
    Znane i sprawdzone regiony winiarskie i style win to często dobry wybór, szczególnie, gdy nie jesteśmy miłośnikami wina. Niestety, za znane marki wina niejednokrotnie płacimy znacznie więcej niż za ich mniej znane, ale równie dobre zamienniki. Francuskie wino Szampania to geograficznie część Burgundii. Wina musujące z winnic, które nie należą do tej prestiżowej apelacji, a spełniają ...

    Napoje 25.09.2012
    Jak czytać etykietę wina
    Etykieta wina to prawdziwa kopalnia informacji, pod warunkiem, że potrafimy właściwie odczytać zawarte na niej informacje. Zobacz, na co zwrócić uwagę w gąszczu liter i ozdobnych epitetów, którymi zachęcają nas producenci win.Określanie producenta wina Producenci win Bordeaux często poprzedzają nazwę wina określeniem Chateau (dosł. zamek), w Burgundii na etykiecie wina znajdziemy ...

    Napoje 25.09.2012
    Jak prawidłowo przechowywać wino?
    Przechowywanie wina w domowej lodówce, czy na półce z książkami kompletnie mija się z celem. Zobacz, jak prawidłowo leżakować nasze ulubione trunki by nie tylko ich nie zepsuć, ale także by cieszyć się nimi przez długie lata. Własna piwniczka – nierealne marzenie?Coś o czym marzy każdy amator dobrego wina – własna, wypełniona butelkami piwniczka, skrywająca nasze obrośnięte ...

    Napoje 25.09.2012
    Wino i potrawy - niezawodne połączenia
    Dobrze dobrane wino wytwarza w połączeniu z potrawą swoistą wartość dodaną. Całość kompozycji staje się lepsza niż każdy składnik z osobna. Choćby dlatego warto łączyć wina z potrawami i to nie tylko tymi wykwintnymi. Oto kilka pomysłów na często kontrowersyjne połączenia win z popularnymi daniami.Wino i krwiste steki Lubisz grillowane mięso, barbecue, kuchnie typu steak house? ...

    Napoje 25.09.2012
    Jak kupić kieliszki do wina
    Zanim będziemy mogli przystąpić do degustowania ulubionego wina, warto wyposażyć się w odpowiednie szkło. Zobacz, jak kupić kieliszki do wina, by nie zrujnować się finansowo i zaśmiecić domu niepotrzebnymi akcesoriami. Jeśli brać na poważnie porady dotyczące wina publikowane w prasie kolorowej, należy uznać, że przeciętny kowalski winien mieć w domu co najmniej 6 różnych kompletów ...

    Warzywa 25.09.2012
    Kotleciki z białej kapusty
    Kiedy po raz pierwszy moja mama przygotowała kotleciki z białej kapusty, to byłem nimi bardzo zaskoczony. Nie wiedziałem, że nawet z kapusty można zrobić tak pyszne kotlety. Były na prawdę wyśmienite. Najlepiej smakują jeszcze gorące, z patelni.Składniki:1 dosyć duża kapusta 2 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła lub oleju słonecznikowego ...