Wszystkie artykuły

    Wypieki wytrawne 28.10.2012
    Pierogi krucho-drożdżowe z pieczarkami i serem
    Pierogi drożdżowe smażone na patelni lub zapiekane w piecu to nieodłączny składnik Wigilii Bożego Narodzenia w niektórych regionach Polski. Te tradycyjne wigilijne pierogi zazwyczaj wypełnione są farszem z kapusty i grzybów. Proponujemy nieco inną odmianę - pierogi drożdżowe z pieczarkami i serem.Pierogi krucho-drożdżowe z pieczarkami i serem są na prawdę pyszną przekąską. ...

    Wypieki wytrawne 19.09.2012
    Ziemniaczany placek z pieczarkami inaczej
    Niektórzy preferują placki ziemniaczane prosto z patelni, a ja proponuję placek ziemniaczany pod francuską pierzynką prosto z piekarnika. Najczęściej podaje go z sosem czosnkowy. Należy jednak uważać, bo sos zaostrza apetyt i można nie skończyć na jednym kawałku. Składniki20 dag ziemniaków50 dag pieczarek2 pory2 łyżki białego winałyżka posiekanej natki2 łyżki oleju2 łyżki ...

    Wypieki wytrawne 24.08.2012
    Tarta z pomidorami i bazylią
    Niby klasyczne, dobrze znane, żeby nie powiedzieć „oklepane” połączenie. Pomidory oprószone świeżą bądź suszoną bazylią to związek idealny. Dziś jednak zinterpretujemy go na nowo – zapiekając te dwa składniki na kruchym spodzie tarty. Żeby zaś osiągnąć pełnię szczęścia, proponujemy posypać wszystko startym, żółtym serem. Tym sposobem mamy francuski wariant pizzy ...

    Wypieki wytrawne 24.08.2012
    Omlet azjatycki z ryżem i sosem sojowym
    Gdyby dwie przyjaciółki: Europa i Azja, chciały zjeść razem śniadanie, ugotowałyby właśnie taką potrawę. Prosta forma omletu i wyrafinowany smak składników charakterystycznych dla azjatyckiej kuchni to jest to! Jeżeli chcecie zaszaleć, możecie dodać jeszcze do nadzienia kiełki fasoli mung, pędy bambusa, a popularne pieczarki zastąpić grzybami shitake albo mun.Składniki szklanka ...

    Wypieki wytrawne 19.07.2012
    Tarta łososiowa z sosem śmietanowym
    To z pewnością danie, które można umieścić w menu organizując towarzyską kolację. Serowa tarta z ciasta półkruchego, napełniona nadzieniem z soczystych filetów z łososia w sosie śmietankowym, może być podawana zarówno na ciepło, jaki na zimno. Potrawa dla oka i dla żołądka zwłaszcza tych, którzy nie liczą kalorii.Składniki: - 45 dag filetów z łososia- 150 ml mleka- ½ ...

    Wypieki wytrawne 28.06.2012
    Pyszny pieróg pana Stefana
    Tajemniczy pieróg nie ma nic wspólnego z tradycyjnymi pierogami. Wygląda jak makowiec, tylko zamiast maku nafaszerowany jest przyprawionym mięsem. Czy słodkie ciasto pasuje do mięsa? Przekonaj się sam!Pieróg pana Stefana – nazwa jak najbardziej prawdziwa, bowiem przepis wymyślił pewien pan Stefan, który bardzo lubił gotować. A zatem do dzieła – jak zrobić pieróg? Składniki Farsz: ¾ ...

    Wypieki wytrawne 27.06.2012
    Pizza na chlebie
    To pizza w nieco innym wydaniu. Zadziwiający prosto sposób na oryginalne i szybkie danie. Jest ulubionym przysmakiem nie tylko dzieci, więc nic dziwnego, że znika ze stołu w mgnieniu oka. W tym przepisie możemy wykorzystać starszy chleb, którego nie zjemy już do tradycyjnych kanapek.Składniki 5 kromek chlebajajko200 g kiełbasy 150 g żółtego sera2 pomidoryoreganoszczypiorek do dekoracji1/2 ...

    Wypieki wytrawne 27.06.2012
    Dobre placki ziemniaczane
    W jednym z odcinków programu "Kuchenne rewolucje" restauratorka Magdalena Gessler kilka razy odsyłała kucharzowi do poprawki placki ziemniaczane. Najpierw były zbyt płynne, potem usmażone na złym tłuszczu, na koniec za mało chrupiące. Niby prosta rzecz, a jednak zrobić dobre placki to nie lada sztuka. Dobre placki ziemniaczane muszą być odpowiednio słone, zostać usmażone na dobrym ...

    Wypieki wytrawne 27.06.2012
    Chleb cebulowy
    W menu wielu restauracji pod zakładką „przekąski” często spotykamy grzanki cebulowe, które zamawiamy w oczekiwaniu na danie główne. Niestety nie należą one do najtańszych przystawek. Na szczęście mając na nie ochotę, możemy równie dobrze przygotować je domu. Podaję przepis na chleb cebulowy, z którego można zrobić nie tylko grzanki, ale również pyszne kanapki - idealne ...

    Wypieki wytrawne 27.06.2012
    Prawdziwa włoska pizza
    Pizza powszechnie uznawana jest za fast food. Tymczasem wcale nie musi tak być. Prawdziwa włoska pizza z własnoręcznie przygotowanego ciasta i ze świeżymi składnikami może stanowić wartościowy posiłek. Najstarszą pizzą była ponoć pizza fritta – bardzo lekka, puszysta pizza z serem, pomidorami i oregano, którą najpierw się smaży a następnie opieka pod grillem. Jej sekret tkwi ...