Wszystkie artykuły

    Zupy 19.09.2012
    Krem paprykowo-pomidorowy
    Przyszła pora na zupy w wydaniu jesiennym. Chłodniejsze dni i słota, zachęcają do spożycia rozgrzewających potraw, które ogrzeją nas od wewnątrz i dodadzą energii. W tej roli doskonale sprawdzi się delikatnie ostry, paprykowo-pomidorowy krem. Zupa nie tylko rozgrzewa, ale także wzmacnia organizm, dzięki zawartości czosnku.Składniki6 czerwonych paprykpuszka pomidorówząbek czosnku2 ...

    Zupy 19.09.2012
    Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pomidorami
    Czas chłodników za nami. W związku jednak z tym, że dopiero wkraczamy w okres jesienny, możemy zacząć od lżejszych zup, bez mięsistych wywarów. Proponuję zatem kapuśniak ze słodkiej kapusty. Prosty przepis, bez skomplikowanych składników. Warzywa do nabycia w najbliższym warzywniaku, danie nie wymaga odwiedzenia wielkich targowisk. A kapuśniak jest pyszny i pożywny. Składniki60 ...

    Zupy 15.09.2012
    Krupnik z pęczaku na rosole
    Kasza manna gotowana przez moją babcię była gęsta, polana stopionym masłem, posypana cukrem i cynamonem. Nikt się nie przejmował setkami kalorii. Była po prostu smaczna. Sentyment do kaszy u mnie pozostał. Postanowiłam zatem wykorzystać pęczak i przygotowałam pyszny krupnik. Polecam wszystkim na chłodne, jesienne popołudnie. Krupnik z pęczaku to bardzo pożywna zupa, idealna dla całej ...

    Zupy 13.09.2012
    Zupa dyniowa z jabłkiem i curry
    Jesienna deszczowa aura równa się złe samopoczucie. Rozdrażnienie i chandra może przydarzyć się największym optymistom. Co z tym zrobić? Sezonowa zupa dyniowa. Przyrządzona na delikatnym bulionie nie tylko rozgrzewa, ale także swoim słonecznym kolorem dodaje energii i przywraca uśmiech na twarzy.Składniki1 kg dyniduże jabłkoduża cebula2 łyżeczki curry½ łyżeczki ostrej papryki6 ...

    Zupy 11.09.2012
    Jesienna zupa-krem z kurkami i dynią
    Ta wspaniała zupa jest prawdziwą kwintesencją jesieni. Często pojawiająca się w kulinariach Europy Środkowej i Wschodniej potrawa, w różnych krajach ma odrobinę inne wersje. Litwini i Ukraińcy na przykład dodają do niej nieco wędzonego bekonu, zaś polscy górale - startego oscypka.Składniki 1 kg miąższu dyni400 g świeżych kurek2 łyżki masła3 duże szalotki2 łyżki świeżej ...

    Zupy 03.09.2012
    Zupa kalafiorowa z leśnymi grzybami i serem feta
    Świetne połączenie łagodnego kalafiora i wyrafinowanych w smaku grzybów leśnych. Te ostatnie gotujemy w wodzie, dzięki czemu otrzymujemy esencjonalny wywar, na którym opiera się cała potrawa. Na końcu dodajemy zaś odrobinę truflowej oliwy i ser feta. Jeśli chcesz, możesz użyć zamiast niego pleśniowego camemberta albo roqueforta.Składniki niewielki kalafior (około 300 g)200 g leśnych ...

    Zupy 31.08.2012
    Zupa-krem z grzybów leśnych
    Przyznam, że przygotowując ten przepis inspirowałam się nieco kuchnią azjatycką, a dokładnie japońską zupą miso. Dzięki ciemnemu sosowi sojowemu potrawa nabrała pięknego koloru oraz dalekowschodniego aromatu. Zauważcie, że nie dodaje się do niej ani śmietany ani kostki rosołowej, co sprawia, że zupa jest naprawdę zdrowa i pozbawiona konserwantów.Moi znajomi wegetarianie wyznający ...

    Zupy 27.08.2012
    Solianka- tradycyjna zupa rosyjska
    Jeśli chcecie zaskoczyć gości proponuję ugotowanie solianki-gęstej zupy gotowanej na mięsnym, grzybowym lub rybnym rosole. Główną zasadą jej przyrządzania jest jak największe zróżnicowanie głównego składniku. Jak to zazwyczaj bywa z tradycyjnymi daniami przepisów na soliankę jest wiele, ja poniżej przedstawiam moją propozycję na soliankę mięsną, którą robi się co prawda ...

    Zupy 09.08.2012
    Zapiekana zupa cebulowa
    Zupa cebulowa to jedna z moich ulubionych zup. Najbardziej lubię ją jednak w wersji zapiekanej. Tradycyjne grzanki zastępujemy kromkami bagietek. Na każdej z nich układam grubą warstwę startego sera i układam na miseczkach z zupą. Delikatnie wstawiam do piekarnika i czekam aż ser się zarumieni. Zapieczona nie tylko ładnie wygląda ale także wyśmienicie smakuje. Składniki50 dag cebuliząbek ...

    Zupy 07.08.2012
    Kartoflanka z kiełbasą pachnąca czosnkiem
    Kartoflanka – tradycyjnie przyprawiona pietruszką i szczypiorkiem, pachnąca wędzonym boczkiem i czosnkiem. Dobry pomysł na obiad w jednym garnku, tym bardziej teraz, kiedy młode ziemniaki smakują najlepiej. Co ważne, zachowuje swój aromat także na drugi dzień. Tym samym wystarczy większy kociołek i można pogodzić przyjemne z pożytecznym – obiad gotowy i dużo czasu dla siebie. Składniki50 ...