Wszystkie artykuły

    Zupy 30.07.2012
    Zupa z czerwonej soczewicy
    Soczewica, to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych. Jej nasiona zawierają dużo białka, skrobię, składniki mineralne (wapń, fosfor, żelazo), także karoten i witaminy. Ponadto soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny i z powodzeniem może być stosowana podczas diet. Dodatkowym plusem soczewicy jest to, że daje poczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza apetyt na słodkie przekąski. ...

    Zupy 18.07.2012
    Rybna zupa bouillabaisse z Prowansji
    Bouillabaisse to bardziej gulasz niż zupa. Aromatyczny, morski, treściwy i esencjonalny – sławi imię Marsylii, z której pochodzi, czyniąc z niej prawdziwą rybną stolicę Francji. Mnogość składników, czasami trudnych do znalezienia w polskich sklepach, może z początku nieco przerażać, jednak pamiętajcie, że zdolny kucharz nie przejmuje się tym, gdyż stwarza mu to szansę do improwizowania.Składniki ...

    Zupy 18.07.2012
    Grzanki z sosem rouille – pyszny dodatek do zupy rybnej
    Croûtes et rouille, czyli chrupiące grzanki i obficie przyprawiony świeżym czosnkiem jasnoróżowy dip to nieodłączni towarzysze marsylskiej zupy rybnej bouillabaisse. Dodatek ten jest niezwykle uniwersalny, gdyż czosnek pasuje do wielu potraw. Możesz go zatem podawać również do innych zup oraz dań o płynnej konsystencji.Składniki (dla 6 osób): Grzanki: - 1 długa bagietka - oliwa z ...

    Zupy 05.07.2012
    Chłodnik buraczany z jajkiem
    Przedstawiam przepis na pyszny chłodnik, który w gorące dni na pewno ochłodzi trochę organizm, jak i zaspokoi głód. Niezwykłe połączenie buraków, kalarepy i ogórków daje niesamowite wrażenia smakowe. Spróbuj go przygotować, nie jest to zbyt skomplikowany przepis, a na pewno nie pożałujesz żadnej spożytej łyżki tego chłodnika. Składniki 50 dag buraków (najlepiej wybrać mniejsze ...

    Zupy 03.07.2012
    Zupa minestrone z majerankowym pesto
    Jest to bodajże najbardziej popularna włoska zupa, mająca swój rodowód w wiejskich rejonach Italii. Jej rodzaje i kompozycje składników są niezliczone. Biedni chłopi zazwyczaj wykorzystywali do przyrządzania minestrone to, co akurat było pod ręką – stąd mnogość i wszelka dopuszczalność jej wersji. My proponujemy podać ją z aromatycznym pesto na bazie majeranku i orzechów włoskich.Składniki ...

    Zupy 03.07.2012
    Zupa miso w wersji uproszczonej
    Misoshiru to jedno z najbardziej znanych, japońskich dań. Według filozofii aikido, powinna stanowić podstawę odżywiania się człowieka. Buddyjscy mnisi sprowadzili ją do Kraju Kwitnącej Wiśni z Chin w VI w., dobrze wiedząc, iż jej główne składniki: soja, ser tofu, ryż, mięso ryby i długie paski wodorostów wakame zapewniają organizmowi dzienną dawkę białka i składników mineralnych.Misoshiru ...

    Zupy 21.06.2012
    Andaluzyjskie gazpacho
    Charakterystyczne dla gazpacho jest spora dowolność w doborze składników, a także warunek, iż do ich przyrządzania używamy wyłącznie warzyw, zapominając o mięsie. Jak zrobić pyszne gazpacho, które idealnie orzeźwi nas w upalne, letnie dni?Składniki 6 dużych, dojrzałych pomidorów2 zielone paprykiczerwona paprykaogórekduża, czerwona cebula1-3 ząbki czosnku2 kromki chleba (z wczorajszego ...

    Zupy 19.06.2012
    Zupa meksykańska
    Zupa gęsta, ostra, pożywna i przyprawiająca o dobry nastrój? Taka jest zupa meksykańska. Pełna pysznego mięsa i soczystych warzyw. W smaku przypomina chili con carne. Sprawdź, jak ją zrobić.Na charakter współczesnych Meksykan wpłynęły cechy ludów indiańskich, hiszpańskich oraz sąsiedztwo ze Stanami Zjednoczonymi. Zapewne nie pozostało to bez wpływu na meksykańską kuchnię, która ...

    Zupy 18.06.2012
    Gaspacho – portugalska wersja chłodnika
    Portugalczycy również mają swoją własną wersję tego wegetariańskiego chłodnika, z której są bardzo dumni. Rzecz jasna, różni się ona nieco od zupy jedzonej przez ich wschodnich sąsiadów. Która jest lepsza? Zróbcie obie wersje i oddajcie się smakowitej degustacji ¡Que aproveche! Bom apetite! Portugalia ma swój własny sposób na gaspacho, ponieważ tak u nich nazywa się pomidorowy ...

    Zupy 12.06.2012
    Zupa krem z pokrzywy
    Aby skorzystać z dobroczynnych właściwości pokrzywy, warto wprowadzić ją do swojego menu. Proponuję delikatną zupę krem z pokrzywy, którą bardzo łatwo przygotować. Idź zatem na spacer i nazbieraj trochę pokrzyw, a potem zabierz się do gotowania. Składniki cebulamasło lub olejpędy młodej pokrzywybulion warzywnysos sojowygrzanki lub groszek ptysiowy Wykonanie Drobno pokrojoną cebulę ...