Wszystkie artykuły
Zupy 08.06.2012
Zupa ziemniaczanaKuchnia polska jest bardzo różnorodna. Górują w niej dania mięsne, jednak można znaleźć także posiłki lekkostrawne. Czasami warto zapomnieć o wyszukanych potrawach i wrócić do prostych dań. Wystarczy mieć pod ręką warzywa i można zaserwować pyszną zupę pełną witamin.Składniki
1/2 kg ziemniaków2 pory (biała część)2 cebulemarchewpietruszkaselerłyżka posiekanej natki ...
Zupy 08.06.2012
Zupa szczawiowa z jajkiemNajlepiej smakuje ze świeżego szczawiu prosto z ogródka. Czas więc wykorzystać okres wiosenny i pokusić się o pyszną „szczawiową z jajkiem”. Widząc dużo składników pomyślicie pewnie, że jest pracochłonna. Na szczęście - nic bardziej mylnego. Największa robota to krojenie szczawiu, ale przyjemności z jedzenia dużo więcej.Składniki4 młode marchewki4 młode pietruszkimały ...
Zupy 06.06.2012
Zupa krem selerowyTradycyjne zupy coraz częściej ustępują miejsca różnego rodzaju kremom. Najlepsze wychodzą ze świeżych warzyw. Są nie tylko smaczne, ale również bogate w witaminy. Moja rodzina je uwielbia. Ostatnio furorę zrobiła zupa – krem z selerów. Tak bardzo wszystkim smakował, że dla mnie zabrakło na dokładkę. A to chyba najlepsza rekomendacja.Składniki
duży seler1 l esencjonalnego ...
Zupy 06.06.2012
Zupa z liśćmi sałaty i białą fasoląDzisiaj cofniemy się nieco w czasie i zawitamy do Starożytnego Rzymu, miejsca gdzie uwielbiano warzywa i mądrze wzbogacano nimi niemal każdy posiłek. Przede wszystkim kluczową rolę odgrywała tam sałata.Rzymianie niemal czcili ją, często przypisując tej roślinie magiczne właściwości; traktowana była również jako afrodyzjak. Co ciekawe, na surowo jadali oni tylko bardzo młode sałaty, ...
Zupy 04.06.2012
Zupa koperkowaZupy stanowią ważną pozycję w codziennym jadłospisie. Podawane są najczęściej jako pierwsze danie posiłku obiadowego. Kiedy mamy dość tradycyjnej pomidorowej czy ogórkowej, polecam zupę koperkową na wywarze z kości i włoszczyzny.Składniki
30 dag kości25 dag włoszczyzny1 3/4 l wodysól4 dag mąki1/8–1/4 l śmietany3 łyżki siekanego koperku
Wykonanie
Z kości i włoszczyzny gotujemy ...
Zupy 31.05.2012
Zupa „Nic” – czyli coś z niczegoZupa „Nic” to niezapomniany smak moje dzieciństwa – szczególnie letnich, upalnych dni. Aż niewiarygodne wydaje się, że wystarczą jedynie cztery składniki i kilkanaście minut przygotowania. I chociaż smakiem nie przypomina rosołu czy krupniku, z pewnością będzie smakować wszystkim dzieciom.Waniliowe jezioro
Wyglądem przypomina jezioro o kolorze wanilii, z wolno dryfującymi białymi ...
Zupy 30.05.2012
Zupa rybna z pulpecikamiRyby goszczą na moim stole w różnej postaci – smażone, grillowane, gotowane. Ostatnio rozsmakowałam się również w zupie rybnej. Każdy okaz, czy to karaś, czy sum, czy karp, czy szczupak jest odpowiedni, by zamienić go w cudownie delikatny rybny eliksir. Jej zwolenników w moim domu jest wielu.Składniki
25-30 dag ryby (karaś, sum, karp, szczupak) 15 dag włoszczyzny2 l wodyliść laurowykilka ...
Zupy 30.05.2012
Gazpacho – pomysłowa zupa na upalne dniGazpacho to przysmak hiszpański, wywodzący się z Andaluzji. Nie wymaga gotowania i jest idealna na upalne dni, ponieważ podaje się ją na zimno. Ten „hiszpański chłodnik” ma jednak niepowtarzalny smak, o czym z pewnością się przekonasz. Ważna informacja dla zapracowanych – czas przygotowania wynosi zaledwie 15 minut.Składniki
3/4 kg pomidorów2 czerwone paprykiogórekczerwona cebula2 ...
Zupy 30.05.2012
Chłodnik serowyŚrodek lata, żar leje się z nieba, a nam nic się nie chce. Po męczących godzinach pracy jesteśmy u kresu sił, a trzeba coś jeszcze ugotować. Warto zatem pomyśleć o czymś na szybko i na pewno na zimno. Dobrym pomysłem jest chłodnik, który można przygotować bez prażenia się przy kuchni. Doskonale zastąpi popularną zupę.Składnikiopakowanie serka wiejskiego (granulowanego)400 ml ...
Zupy 28.05.2012
Chłodnik inaczej - zupa z czerwonej paprykiCzasami pogoda wymusza, abyśmy ciepłe dania zastąpili zimnymi, ale równie sycącymi. Jedną z propozycji takiego dania jest zupa z czerwonej papryki, która pozwala ze sobą eksperymentować i za każdym razem smakuje dobrze. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, ale jedno jest pewne - za każdym razem jest smaczna. Składniki
6 czerwonych papryklitr bulionuduża cebula3 ząbki czosnkupapryczka ...