Wszystkie artykuły

    Zupy 23.05.2012
    Zupa na gwoździu czyli z pokrzywy
    W maju, kiedy młodych i świeżych pokrzyw mamy pod dostatkiem warto wykorzystać jej walory także w kuchni. Zwróć uwagę, że młode pędy można dodawać do sałatek, robić z nich sok na wzmocnienie, a nawet ugotować zupę.Pokrzywa kiedyś uważana za chwast, dziś jest jednym z najbardziej wszechstronnych ziół leczniczych w Polsce. Słowianie już od najdawniejszych czasów przypisywali ...

    Zupy 14.05.2012
    Aksamitna zupa z białych szparagów na mleku kokosowym
    Sezon na szparagi trwa. Wszędzie, bez problemu, możemy je kupić. Ale czy mamy jeszcze pomysły jak je przygotowywać? Sposobów jest mnóstwo np. aksamitna zupa z białych szparagów na mleku kokosowym. Jeśli w ostatnich dniach przyrządzaliśmy coś ze szparagów, pamiętajmy by nie wyrzucać odłamanych końcówek i obierek. Wywar z nich możemy wykorzystać jako bazę do zupy. Dodamy też ...