Kapusta na kolano

Data: 29-07-2013 r.

Wiele osób cierpiących z powodu bólu stawów przykłada na nie liście białej kapusty. Ma to nie tylko uśmierzać ból kolan czy łokci, ale też pomagać w leczeniu. Jest to stary, ludowy sposób leczenia dolegliwości zapalnych.

Kapusta była wykorzystywana do leczenia ran i zmian w stawach już przez Rzymian. Obecnie też ma swoich zwolenników. Uczeni medycy twierdzą, że rzeczywiście zawiera składniki, które zmniejszają obrzęk stawów. Warto jednak dodać, że przykładanie liści kapusty przynosi znaczną ulgę, ale nie leczy podstawowego schorzenia. Trzeba też uważać, żeby robiąc okłady nie doprowadzić do odparzenia skóry.

Co skrywa kapusta?

 

Znajdziemy w niej fosfor, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo, sód oraz witaminy A, C, E i z grupy B. Zaletą kapusty jest również dużą zawartość siarki (stąd niezbyt miły zapach podczas jej gotowania) - pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, cery i paznokci. W kapuście są też substancje, np. goitryny, które znakomicie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.
W przypadku bólu stawów okładami z odpowiednio przygotowanych liści kapusty można łagodzić obrzęki i znacznie ucieplenie skóry nad stawem, ponieważ jedną z właściwości kapusty jest schładzanie ciała.

Jak przygotować liście

Jest wiele sposobów. W przypadku stawów liście kapusty należy oczyścić z tzw. żył. Następnie zgniatamy je, aby pojawił się sok. Kolejnym etapem jest posmarowanie skóry niewielką ilością oliwy (może być spożywcza) i przyłożenie na chore miejsce zmiażdżonych liści. Staw można owinąć gazą lub – jeśli możemy spokojnie posiedzieć przez pół godziny – nie przykrywać.

Takie kapuściane okłady doskonale nadają się na obolałe stawy, kręgosłup, opuchnięte, zmęczone i tzw. ciężkie nogi. Mogą być stosowane także przy stanach zapalnych żył oraz przy siniakach.

Okłady przynoszą ulgę, jeżeli są regularnie powtarzane.

Innym sposobem przygotowania liści kapusty jest rozgotowanie ich w niewielkiej ilości wody, do której wkłada się także dwie pokrojone cebule oraz łyżkę otrąb. Składniki gotuje się przez 20 minut. Gdy powstanie papka, odstawiamy z ognia. Kiedy masa przestygnie, wykładamy ją na gazę lub kawałek płótna lnianego i przykładamy na bolący staw. Kompres trzymamy przez 20 minut.

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 29229 )
Array ( [docId] => 29229 )