5 produktów, które przedłużają życie

Autor: Anna Kowalska
Data: 27-11-2014 r.

Niech jedzenie będzie twoim lekarstwem – te słowa Hipokratesa były kiedyś podstawą prawidłowo komponowanej diety. Obecnie pożywienie ma nas jedynie nasycić. To błąd, bo źle dobrana dieta może być przyczyną chorób, a właściwa potrafi poprawić zdrowie

1.   Fasola - czyni cuda

Fasola bardzo długo uważana była za podstawę pożywienia ludzi ubogich. Na szczęście obecnie takie postrzeganie tego warzywa się zmienia i zyskuje ono na popularności. To dobrze, bo fasola dostarcza naszemu organizmowi dużo zdrowego białka. Zawiera też rozpuszczalne w wodzie włókna pokarmowe, które są wykorzystywane przez nasz organizm na wiele sposobów. Dzięki nim na przykład nie czujemy głodu przez dłuższy czas. Fasola zawiera również składniki nierozpuszczalne w wodzie, które zapobiegają zaparciom.

 

Jeśli chcemy dostarczyć organizmowi więcej błonnika, powinniśmy sięgnąć po czarną fasolę. Znajdziemy w niej 80 procent więcej składników rozpuszczalnych niż w innych rodzajach fasoli. Warzywo to zawiera węglowodany złożone, które są długo trawione, co sprawia, że poziom cukru we krwi nie podnosi się gwałtownie. Fasola ma również pozytywny wpływ na nasze serce. Naukowcy odkryli, że osoby jedzące codziennie pół filiżanki fasoli pinto miały cholesterol LDL niższy o 8 procent, przez co były lepiej chronione przed miażdżycą.

2.   Daktyle - chronią twoje serce

Daktyle są bardzo słodkie i mogą być podawane jako deser. W przeciwieństwie do puddingu, lodów lub innych popularnych przekąsek są zdrowe. Stanowią także bogate źródło antyoksydantów, dzięki czemu zwalczamy wolne rodniki skuteczniej niż jedząc podobne ilości pomarańczy czy brokułów. Spożywając daktyle, chronimy swoje serce. Diabetykom pomagają uniknąć neuropatii cukrzycowej, czyli negatywnego wpływu nadmiaru cukru na układ nerwowy.

3.   Kakao - chroni przed cukrzycą

Kakao to bogate źródło flawonoli. Ten związek, który służy roślinom do ochrony, działa również jako antyoksydant w organizmie ludzkim. Zapobiega chorobom układu krążenia i chroni nas przed cukrzycą.

Jak dowodzą najnowsze badania, kakao poprawia wrażliwość na insulinę. Pozwala także utrzymywać poziom cukru we krwi na odpowiednio niskim poziomie.

4.   Migdały i orzechy - zmniejszają ryzyko cukrzycy

Migdały i orzechy dostarczają organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i białka. Według najnowszych badań zapewnia to skuteczną ochronę przed cukrzycą. U kobiet, które przynajmniej pięć razy w tygodniu jadły garstkę (około 30 gramów) orzechów, ryzyko zachorowania na cukrzycę było mniejsze o 30 procent.

Sprawia to tłuszcz, który znajduje się w orzechach. Jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe regulują poziom insuliny w organizmie, a także obniżają poziom kwasów tłuszczowych we krwi. Podobne działanie mają migdały. Jest w nich dużo więcej błonnika, co pozytywnie wpływa na poziom cukru we krwi.

Unikaj natomiast orzeszków solonych. Zawierają zbyt dużo soli oraz niejednokrotnie zbyt wiele kwasów nasyconych, które są szkodliwe dla organizmu człowieka.

5.   Sardynki – obniżą cukier we krwi

Sardynki, podobnie jak śledź, tuńczyk czy makrela, stanowią bogate źródło białka, witamin i minerałów, które zapobiegają chorobom serca. Według najnowszych badań posiłek złożony z takich ryb, spożywany dwa razy w tygodniu, obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia o ponad 30 procent.

Jedzenie tych gatunków ryb ma także wpływ na obniżenie poziomu cukru we krwi. Zawierają one kwasy omega-3 oraz zdrowe białko – oba te składniki zapobiegają nagłym skokom poziomu cukru.

Anna Kowalska

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 36111 )
Array ( [docId] => 36111 )

Array ( [docId] => 36111 )