A może hummus, na co pomaga?

Autor: Anna Kowalska
Data: 27-11-2014 r.

W krajach Bliskiego Wschodu hummus, czyli mieszanka ciecierzycy, pasty sezamowej, oliwy i ziół, pełni taką samą rolę, jaką odgrywa u nas chleb. Z tą drobna różnicą, że humus jest dużo zdrowszy. Ciecierzyca dorównuje fasoli pod względem zawartości składników rozpuszczalnych w wodzie i ilości białka. Oliwa natomiast spowalnia trawienie węglowodanów i nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.

Dlatego warto samodzielnie przygotować hummus i cieszyć się oryginalnym smakiem. Aby przygotować porcję dla czterech osób, będziesz potrzebować:

 
  • 250 gramów świeżej ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 4 łyżeczki pasty sezamowej
  • 1 łyżeczkę soli
  • 1 łyżeczkę kminku
  • 1 łyżeczkę słodkiej i 1 łyżeczkę ostrej zmielonej papryki

Ciecierzycę zalej wodą i zostaw na noc. Gotuj następnego dnia przez około 45 minut. Nie dodawaj soli.

Nasza rada:

Na początku nie używaj wszystkich możliwych przypraw. Przyprawiaj hummus podczas jedzenia, jeśli wyda ci się zbyt mdły.

Anna Kowalska

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 36112 )
Array ( [docId] => 36112 )

Array ( [docId] => 36112 )