Składniki
500 g mąki
30 g drożdży
4 łyżki cukru
szklanka letniego mleka
100 g masła
jajko
szczypta soli
łyżeczka otartej skórki cytrynowej
szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
na wierzch: 1½ kg drylowanych wiśni
Kruszonka:
200 g mąki
200 g cukru
175 g sklarowanego masła
100 g mielonych migdałów
łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Wykonanie
Mąkę przesiewamy do miski, w środku robimy zagłębienie. Pokruszone drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru w pół szklanki mleka i wlewamy do zagłębienia. Dodajemy trochę mąki z brzegu i przyrządzamy papkowaty zaczyn. Całość przykrywamy i odstawiamy na 20 min.
Resztę cukru, masło w płatkach, jajko, sól, skórkę cytrynową i zmieloną gałkę muszkatołową rozprowadzamy na brzegu mąki. Wszystkie składniki zagniatamy i dodajemy resztę mleka. Pozostawiamy na 45 min. pod przykryciem. Ciasto jeszcze raz dobrze zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy je i wykładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem. Brzegi podciągamy do góry i nakłuwamy ciasto widelcem. Na wierzchu układamy osuszone, drylowane wiśnie.