Zauważcie, że w przepisie jest cukier z trzciny cukrowej – najlepiej, jeśli użyjecie tego najciemniejszego, o nieco lepkiej konsystencji, zwanego muscovado. Jeśli jednak nie uda Wam się go dostać, upieczcie brownies na sypkim i złocistym demerara. Rafinowany biały cukier wykorzystajcie natomiast w ostateczności.
Składniki
pół tabliczki (50 g) mlecznej lub gorzkiej (według preferencji) czekolady
40 g masła
60 g ciemnobrązowego cukru trzcinowego – rodzaj muscovado
40 g mąki
20 g kakao w proszku
jajko
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
80 g naturalnego serka twarogowego
20 g białego cukru
kwadratowa forma o boku ok. 18–20 cm, do pieczenia
trochę oleju lub margaryny, do natłuszczenia formy
Wykonanie
Roztop pół tabliczki czekolady w kąpieli wodnej (w żaroodpornej misce nad garnkiem z gotującą się wodą). Zmiksuj masło z cukrem trzcinowym, dodaj roztopioną czekoladę. Ucieraj mikserem aż masa będzie gładka i jednorodna. W drugiej misce przesiej mąkę i kakao w proszku. Dodaj to do masła z cukrem i czekoladą, a potem wlej także rozbełtane jajko i esencję waniliową. Wymieszaj dobrze, żeby ciasto nie miało grudek. Przelej je do natłuszczonej kwadratowej formy do pieczenia.