Krem zabajone pochodzi najprawdopodobniej z XVI w. Około 1500 r. kapitan włoskiej floty, Emiliano Giovanni Baglioni, nazywany przez wszystkich marynarzy Zvàn Bajòun, przybył głodny do pewnego portu (nie ma pewności gdzie dokładnie) na zachodnim wybrzeżu Półwyspu Apenińskiego. Nie otrzymawszy nic innego jak jajka, cukier i wino, naprędce sklecił z nich pyszny krem w kolorze kości słoniowej. Potrawa otrzymała nazwę od imienia kapitana, która z czasem ze Zvàna Bajòuna przekształciła się w zabaglione, po polsku zaś zabajone.
Składniki (na 4 porcje)
6 żółtek
70 g cukru
Wykonanie
W rondelku o grubym dnie zagotuj 5 łyżek wody razem z cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka, ubijając trzepaczką. Gotuj tę mieszankę w kąpieli wodnej (np. w żaroodpornym naczyniu umieszczonym nad garnkiem z wrzącą wodą) ok. 10 min. Krem powinien zgęstnieć. Odstaw na blat i ubijaj aż wystygnie.