Reumatoidalne zapalenie stawów
Reumatoidalne zapalenie stawów w skrócie RZS, zamiennie określane jako gościec jest jednym ze przewlekłych schorzeń zaliczanych do grupy chorób reumatycznych. Ma charakter autoimmunologiczny co oznacza, że układ odpornościowy błędnie odczytuje stan tkanek i komórek, przez co atakuje te zdrowe prowadząc do ich uszkodzeń. Oprócz zmian zapalnych w obrębie stawów może dotyczyć także ścięgien, mięśni lub więzadeł.
W najostrzejszych przypadkach powoduje uszkodzenia narządów. Z problemem gośćca najczęściej zmagają się kobiety po 35. roku życia, ale choroba ta może wystąpić u każdego, niezależnie od wieku czy płci.
Uwarunkowań RZS jest wiele. Mogą to być one genetyczne, także czynniki środowiskowe np. palenie papierosów, zaburzenia gospodarki hormonalnej oraz niewłaściwa dieta (zwykle z dużą zawartością cukrów i tłuszczy) mają wpływ na pojawienie się tej choroby.
Dieta
Najefektywniejszą dietą w leczeniu RZS okazuje się wegetariański sposób odżywiania w połączeniu z spożywaniem tłustych ryb morskich takich, jak dorsz, śledź, makrela, łosoś, sardynki oraz tuńczyk. Mięso z ryb zawiera wapń, jod, a przede wszystkim niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które działają ochronnie na serce, poprawiają pracę mózgu, układu nerwowego oraz ruchliwość stawów. Ryby powinny gościć na Twoim talerzu przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Włącz do swojej diety siemię lniane, olej lniany oraz sojowy, orzechy i oliwę z oliwek.
Oprócz omega-3 dostarczą one witaminę E, mającą właściwości przeciwzapalne. O dobrą kondycję stawów, dzięki zawartości witaminy C oraz bioflawonoidów, zadbają również warzywa i owoce, najlepiej spożywane w postaci surowej, gotowanej lub jako soki. Jedz także cebulę i czosnek, ponieważ znajdziesz w nim związki siarkowe, które zmniejszają wydzielanie hormonów sprzyjających stanowi zapalnemu.