Historia diety dr Budwig
Dietę opracowała dr Johanna Budwig, niemiecka biochemik żyjąca w latach 1909–2003. Opiera się ona na badaniach nad tłuszczami oraz leczeniem chorób cywilizacyjnych, które dr Budwig rozpoczęła w latach 50. XX wieku. Niemiecka uczona prowadziła własną klinikę, w której aż 90 proc. pacjentów z nowotworami, po zastosowaniu opracowanego przez nią sposobu żywienia, uległo wyleczeniu.
Niemka zaobserwowała, że niedobór fosfatydów, lipoprotein oraz kwasów omega-3, sprzyja rozwojowi nowotworów. Rozpoczęła, więc poszukiwania sposobu żywienia, który pomógłby uzupełnić braki tych związków w organizmie. W efekcie licznych badań powstała dieta sygnowana jej nazwiskiem.
Za swoje osiągnięcia naukowe dr Budwig była siedmiokrotnie nominowana do Nagrody Nobla.
Najważniejszy jest olej lniany
Podstawowym tłuszczem w diecie niemieckiej lekarki jest olej lniany tłoczony na zimno i nieoczyszczony. Powinieneś zjadać go pod postacią specjalnej pasty, będącej mieszanką oleju lnianego i chudego twarogu. Składniki te muszą być spożywane razem, ponieważ dzięki temu połączeniu uruchamiane są korzystne procesy biochemiczne w organizmie. Dzięki zmiksowaniu oleju i twarogu tłuszcz jest rozpuszczalny w wodzie, a przez to lepiej przyswajalny przez organizm.
Robiąc pastę musisz zachować proporcje 5-6 łyżek oleju na 12,5 dkg sera. Mieszankę przechowuj w lodówce. Pastę możesz jeść bez żadnych dodatków lub łączyć ją np. z muesli, płatkami zbożowymi, utartym jabłkiem i łyżką zmielonego siemienia lnianego.