Co można jeść na diecie kopenhaskiej

Kategoria: Diety
Autor: Stwora Sylwia
Data: 05-07-2012 r.

Dieta kopenhaska jest jedną z najbardziej kontrowersyjnych diet na świecie. Powodem jest niezwykle rygorystyczny i monotonny jadłospis, który wymaga konsekwentnego stosowania przez okres prawie dwóch tygodni. Składa się głównie z chudego mięsa, jajek, warzyw, niewielkiej ilości warzyw i owoców oraz napojów.

Podstawowe zasady diety kopenhaskiej

Stosując dietę kopenhaską, nazywaną również dietą szwedzką lub trzynastodniową, spożywamy od 200 do 900 kcal dziennie. Musi ona trwać dokładnie 13 dni i składać się z potraw zawartych w jadłospisie – bez żadnych odstępstw. W ciągu dnia będziesz jadł trzy posiłki: śniadanie między 8.00 a 9.00, obiad między 12.00-14.00, kolację między 17.00–18.00. Nie zapomnij o piciu minimum 2 litrów wody dziennie.

Aby uniknąć efektu jo-jo po zakończeniu diety stopniowo zwiększaj liczbę kalorii, ale pamiętaj o regularnym i zdrowym odżywianiu.

Jadłospis diety kopenhaskiej

Pierwszego i ósmego dnia na śniadanie wypijasz kubek czarnej kawy z kostką cukru. Na obiad jesz 2 jajka ugotowane na twardo oraz szklankę gotowanego szpinaku i pomidora. Kolacja to 200 g befsztyku wołowego oraz 5 liści sałaty z oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.

Drugiego i dziewiątego dnia śniadanie składa się z posłodzonej kawy. Obiad to befsztyk, 5 liści sałaty z oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny, a kolacja – plaster szynki, np. drobiowej i 2/3 szklanki jogurtu naturalnego.

Trzeciego i dziesiątego dnia na śniadanie pijesz kawę i do tego jesz małą kromkę chleba, np. w postaci grzanki, na obiad – szklankę szpinaku, pomidor, świeży owoc, a na kolację – 2 jajka na twardo, plaster szynki i sałatę z oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.

W czwartym i jedenastym dniu śniadanie to kawa, obiad – jajko na twardo, starta marchew i 150 g serka wiejskiego, kolacja – pół szklanki niesłodzonego kompotu z owoców, które zjadasz oraz 2/3 szklanki jogurtu naturalnego.

Dzień piąty i dwunasty są dniami bez kawy. Na śniadanie zjadasz jedną startą marchewkę z sokiem z cytryny, na obiad 300 g chudej gotowanej ryby typu pstrąg lub dorsz z sokiem z cytryny, a na kolację - 200 g befsztyku z 5 liśćmi sałaty oraz 6-8 różyczkami brokułów.

Szósty i trzynasty dzień to śniadanie złożone z kawy i kromki pieczywa, obiad – duszona pierś z kurczaka bez skóry, 5 liści sałaty z oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny i kolacja – 2 jajka na twardo oraz starta marchewka.

Dzień siódmy diety składa się z kubka zielonej herbaty bez cukru wypijanego na śniadanie i grillowanej piersi z kurczaka oraz świeżego owocu na obiad. W ten dzień nie jesz kolacji.

Dla kogo dieta kopenhaska

Dieta skierowana jest do osób, chcących w krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów. W czasie 13 dni można stracić średnio 4-8 kg. Zanim zaczniesz ją stosować warto skonsultować się z lekarzem w celu ustalenia, czy nie ma przeciwwskazań zdrowotnych.

Jeśli masz problemy z żołądkiem lub nadciśnieniem, spodziewasz się dziecka, wykonujesz pracę fizyczną albo trenujesz siłowo, powinieneś zrezygnować z diety kopenhaskiej.

Stwora Sylwia

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28347 )
Array ( [docId] => 28347 )