Zasady diety South Beach
Metoda żywienia to wynik współpracy kardiologa Arthura Agatstona i dietetyczki Marie Almon. Polega na wykluczeniu z codziennego menu węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym (IG) oraz tłuszczów nasyconych. Indeks glikemiczny szereguje produkty według poziomu glukozy we krwi, który osiągany jest po ich spożyciu.
W programie amerykańskiego kardiologa, znanej także pod nazwą dieta plaż południowych, nie ma miejsca na artykuły o IG wyższym niż 50 oraz tłuszczów pochodzenia zwierzęcego np. masło, smalec.
Trzy fazy działania w diecie South Beach
Gubienie kilogramów z dietą South Beach odbywa się na trzech etapach. Pierwsza faza trwa 2 tygodnie i jest najbardziej restrykcyjną w całym
programie. W tym okresie jadłospis oparty jest na zielonych warzywach
liściastych, brokułach, kalafiorze, cukinii, roślinach strączkowych,
szpinaku, ciecierzycy, chudym mięsie, jajkach, drobiu, owocach morza,
przyprawach, serach typu feta, mozzarela i chudych twarogach. Dziennie
należy wypijać 2 litry wody. Zapomnij o napojach z kofeiną, produktach
wysoko węglowodanowych, mleku i jego przetworach czy alkoholu.
W drugiej fazie możesz włączyć do produktów z pierwszego etapu m.in. owoce jagodowe, cytrusy, jabłka, kiwi, nabiał o zawartości 1 proc. tłuszczu, pieczywo pełnoziarniste, muesli oraz czerwone wino.
W ostatniej fazie diety pracujesz nad utrzymaniem osiągniętej wagi, dlatego powinieneś zadbać o to, aby IG większości zjadanych produktów nie przekraczał 60.
Dieta Plaż Południowych nie jest zalecana w przypadku, kiedy chorujesz na hipoglikemię. Jeśli masz cukrzycę przed przejściem na dietę skonsultuj się z lekarzem. Z kolei przy wysokim poziomie cholesterolu we krwi powinieneś zamienić jajka na ryby i drób.