Podstawy diety Atkinsona
Według amerykańskiego kardiologa za nadwagę odpowiedzialne jest zbyt duże przyjmowanie węglowodanów. Jeśli ograniczymy ich spożywanie, zapewniając organizmowi jednocześnie więcej tłuszczy i białka, to po spaleniu dostarczonej ilości cukrów prostych i złożonych, zacznie on sięgać po zapasy z tkanki tłuszczowej, dzięki czemu uda nam się schudnąć.
Dieta Atkinsa składa się z czterech faz, trwających po 2 tygodnie każda.
Faza pierwsza w diecie Atkinsona
Jej celem jest przestawienie funkcjonowania organizmu ze spalania węglowodanów na spalanie tłuszczu, zahamowanie napadów apetytu na słodycze oraz szybką utratę wagi.
Podczas pierwszego etapu diety można spożywać jedynie 20 gram węglowodanów dziennie. W ciągu dnia należy zjeść 3 posiłki oraz 1-2 przekąsek w odstępach czasu nie dłuższych niż 6 godzin. Podczas tych 2 tygodni możesz jeść wszystkie gatunki mięsa, ryb i drobiu, owoców morza, jaj, serów pleśniowych oraz tłuszczy roślinnych.
Z menu musisz wykluczyć pieczywo, owoce, produkty zbożowe, warzywa zawierające skrobię, chudy nabiał, kofeinę oraz cukier, miód, słodycze i dżemy. Na tym etapie możesz stracić nawet 7 kg.
Faza druga w diecie Atkinsona
Na tym etapie zwiększasz ilość węglowodanów do 30-50 gram dziennie, dodając do jadłospisu biały ser, warzywa ze skrobią, owoce, orzechy, rośliny strączkowe i pełnoziarniste przetwory. Jednak wciąż komponujesz posiłki bazując na tłuszczach i białkach.
Tę fazę stosujesz do momentu, kiedy pozostanie Ci do stracenia 2-5 kg.