Co jeść gdy ma się wrzody żołądka
Dieta w chorobie wrzodowej musi składać się z potraw, które nie będą podrażniać ścian żołądka. Przede wszystkim ważne jest, aby zjadać około 5-6 posiłków mniejszych dziennie o stałych porach. Powinny być one ciepłe, ale nie gorące. Dobrze jeść je w postaci startej – w ten sposób mniej podrażniają błony śluzowe żołądka.
Lekarze zalecają jedzenie duszonych i przecieranych owoców, przecieranych zup, mleka i jego przetworów, zup mlecznych, purée ziemniaczanego lub warzywnego, jajecznicy na parze, jajek na miękko oraz omletów smażonych bez tłuszczu. Na talerzu osoby ciepiącej z powodu wrzodów żołądka może również znaleźć się duszone chude mięso oraz gotowane na parze ryby. Menu powinno uwzględniać także galaretki owocowe, kisiel i budyń. Osoba z problemem wrzodowym może sięgać także po pieczywo pszenne jasne lub czerstwe, ryż, płatki owsiane, kaszę mannę, kaszę jęczmienną oraz drobny makaron.
Chorzy powinni pić co najmniej 2,5 litra płynów dziennie w postaci wody niegazowanej lub przegotowanej, zielonej herbaty, herbatek ziołowych i owocowych, kawy zbożowej z mlekiem oraz bawarki (słabej herbaty z mlekiem). Dolegliwości ze trony żołądka łagodzi również sok z surowych ziemniaków.