Geneza diety rozdzielnej
Autorem diety rozdzielnej jest Anglik, doktor William Howard Hay. Kiedy zapadł na chorobę Brighta – zapalenia nerek, zainteresował się medycyną naturalną. Dzięki zmodyfikowaniu sposobu żywienia zdołał pokonać schorzenie.
Na czym polega opracowana przez niego dieta? Na niełączeniu w jednym posiłku produktów białkowych i węglowodanowych, które spożywane razem powodują nadmierne obciążenie układu pokarmowego, a przez to powodują występowanie wielu chorób.
Można tego uniknąć, a dodatkowo stracić kilka kilogramów, dzięki odpowiedniemu komponowaniu posiłków tzn. łączeniu produktów z grupy białkowej z produktami neutralnymi oraz produktów z grupy węglowodanowej z neutralnymi.
Grupa białkowa
W niej znajdują się białka zwierzęce i nabiał, czyli: pieczone i gotowane mięso, wędliny, kiełbasy, drób, gotowane ryby i owoce morza, wyroby sojowe, jaja, mleko, jogurty, sery żółte o zawartości tłuszczu mniejszej niż 50 proc., pomidory, sery twarogowe, owoce jagodowe, cytrusowe, pestkowe, egzotyczne, warzywa strączkowe, soki owocowe, wytrawne wina oraz owocowe herbaty. Nie zaliczają się do tego grupy czarne jagody, słodkie miękkie jabłka, banany oraz świeże figi i daktyle.
Grupa neutralna
Do produktów neutralnych zaliczamy: warzywa (oprócz ziemniaków i kukurydzy), owoce, nasiona typu słonecznik, orzechy, oleje, oliwę z oliwek, masło, kawę, herbatę, soki warzywne i owocowe oraz wodę. Znajdziemy tu także tłuszcze, zakwaszane produkty mleczne, słodką śmietanę, śmietankę do kawy, żółte sery o zawartości tłuszczu min. 60 proc., białe sery oraz surowe lub wędzone wędliny, mięso, ryby.
Doktor Hay mianem neutralnej żywności określa także grzyby, kiełki, zarodki, zioła, przyprawy, orzechy, nasiona, czarne jagody, rodzynki, oliwki, żółtko jajka, drożdże, buliony warzywne, wysokoprocentowe czyste alkohole oraz żelatynę.