Kto wymyślił dietę Cambridge
Początki diety Cambridge sięgają 1960 roku, kiedy doktor Alan Howard zaczął prowadzić badania nad otyłością i metodami redukcji masy ciała. Osiem lat później razem z doktorem Ianem McLean-Bairdem naukowiec z Uniwersytetu Cambridge rozpoczął projekt badawczy Narodowe Sympozjum Otyłości, którego efektem było przygotowanie specjalnych produktów wspomagających odchudzanie.
Badania przeprowadzone na osobach z nadwagą, którym zamiast posiłków podawano gotowe mieszanki wykazały, że taki sposób żywienia w znacznym stopniu powoduje spadek wagi, jest łatwo przyswajany przez pacjentów i w pełni dla nich bezpieczny.
Jadłospis w diecie Cambridge
Menu w diecie Cambridge oparte jest na gotowych produktach w postaci zup w proszku, koktajli oraz batonów. Zupy są podstawą tej diety. Są dostępne w smakach: jarzynowym, grzybowym, pomidorowym, kurczaka z grzybami oraz żurku.
Wśród napojów znajdziesz smak kawowy, cappuccino, waniliowy, truskawkowy, oraz owoców leśnych.
Batony Cambridge mają smak żurawinowy, czekoladowy, morelowo-waniliowy, zbożowy o smaku owocowym oraz jabłkowy z rodzynkami.
Posiłki te są niskoenergetyczne, dostarczają ok. 140 kcal w jednej porcji i pokrywają 1/3 dziennego zapotrzebowania na składniki mineralne, białko oraz witaminy. Jeden produkt odpowiada jednemu posiłkowi. Jeśli jesteś kobietą zjadasz trzy takie posiłki dziennie, jeśli mężczyzną - cztery.
Dieta trwa trzy tygodnie, po których następują dwa tygodnie diety mieszanej, czyli posiłki Cambridge jesz naprzemiennie z normalnymi daniami.