Zasady diety Montignac
Zdaniem Francuza przybieranie na wadze nie wiąże się z nadmierną ilością spożywanych posiłków, ale z ich niewłaściwym komponowaniem. Dokonał on dwóch podziałów.
Pierwszy zastosował do wszystkich rodzajów produktów, wśród których wyróżnił produkty białkowe, węglowodanowe, warzywa, owoce, rośliny strączkowe, nasiona i tłuszcze.
Drugi obejmuje węglowodany, które podzielił na „dobre” – o niskim indeksie glikemicznym, które wcale lub w nieznacznym stopniu podnoszą poziom cukru we krwi oraz „złe” – podwyższające poziom cukru we krwi i poziom IG.
Dwie fazy w diecie Montignac
Dieta Montignaca składa się z dwóch etapów – utraty wagi oraz jej utrzymania. W pierwszej fazie, trwającej od kilku tygodni do kilku miesięcy, dzienne menu składa się z trzech posiłków: obfitego śniadania, średniego obiadu oraz lekkiej kolacji. Nie powinieneś omijać żadnego posiłku. Potrawy możesz komponować albo jako połączenie białka i tłuszczu oraz węglowodanów o IG poniżej 35, np. rybę z pełnoziarnistym ryżem lub mięso z brokułami, albo w postaci białka i węglowodanów z IG poniżej 50.
Drugi etap wiąże się ze zmianą żywienia na resztę życia. Nadal powinieneś unikać produktów o wysokim IG, np. klusek, płatków kukurydzianych czy pszennego pieczywa. Od czasu do czasu możesz sobie pozwolić na małe odstępstwo od diety, ale wówczas powinieneś ograniczyć tłuszcze.