Właściwości magnezu

Kategoria: Diety
Autor: Stwora Sylwia
Data: 12-05-2012 r.

Dokuczają Ci bolesne skurcze w łydkach, Twoje ręce i nogi często drętwieją lub przechodzi przez nie nieprzyjemne mrowienie, wypadają Ci włosy, a paznokcie są podatne na złamania? Gdy towarzyszą temu problemy z koncentracją i ciągłe zmęczenie prawdopodobnie w Twoim organizmie jest za mało magnezu.

Właściwości magnezu

Magnez odpowiada za dostarczanie komórkom i tkankom energii potrzebnej do przeprowadzania wielu procesów życiowych, dlatego też zyskał miano pierwiastka życia. Poprzez hamowanie produkcji adrenaliny oraz noradrenaliny, czyli tzw. hormonów stresu stabilizuje on funkcjonowanie układu nerwowego, a co za tym idzie działa uspokajająco i zmniejsza nadpobudliwość organizmu. Korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację.

Usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego, odpowiada za krzepnięcie krwi, zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego, uszkodzeń mięśnia sercowego, tworzenia się zakrzepów oraz przeciwdziała niedotlenieniu i niedokrwieniu serca. Dba o prawidłowy rozwój i mineralizację kości, uodparnia je na złamania i osteoporozę. Zwiększa również odporność organizmu i wspomaga leczenie infekcji oraz alergii.

Ponadto magnez zapobiega bolesnym skurczom mięśni, odpowiada za termoregulację, usprawnia pracę układu pokarmowego i wpływa na prawidłowe funkcjonowanie gruczołów wydzielania wewnętrznego m.in. tarczycy. Łagodzi bóle menstruacyjne i dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

 

Produkty z magnezem

Dzienne zapotrzebowanie kobiet na magnez wynosi 300 miligramów, w przypadku kobiet w ciąży oraz matek karmiących dawka wynosi 450 miligramow. Mężczyźni codziennie powinni dostarczać organizmowi 400 miligramów magnezu. Najlepszym źródłem pierwiastka są produkty naturalne.

Najwięcej ma go w sobie kakao, gorzka czekolada, kasza gryczana, orzechy laskowe, płatki owsiane, pieczywo i produkty zbożowe z mąki razowej oraz dzika róża i korzeń czarnego dzikiego bzu. Stosunkowo dużo zawierają go owoce suszone, banan, makrela, łosoś i szpinak.

Prawidłowe przyswajanie magnezu uniemożliwia dieta bogata w cukier oraz wapń.

Stwora Sylwia

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 29622 )
Array ( [docId] => 29622 )