Szampan a inne wina musujące
Choć potocznie szampanem nazywamy każde wino musujące, to tak naprawdę na miano tego prawdziwego zasługuje tylko jeden rodzaj trunków. Techniczne rzecz biorąc, nie wystarczy, by został on wyprodukowany na terenie Szampanii aby na butelce mogło pojawić się zaszczytne miano króla win musujących.
Do produkcji szampana używa się 3 gatunków winogron zbieranych tylko i wyłącznie ręcznie. Są to białe Chardonnay i ciemne Pinot noir i Pinot meunier. Przepisy apelacji regulują także maksymalną ilość winogron, z której powstać może 100 litrów soku oraz metody produkcji przechowywania i dojrzewania wina.
Proces dojrzewania szampana
Tym, co czyni szampana jeszcze bardziej wyjątkowym jest proces dojrzewania, który przechodzi on w butelkach. Do każdej szampańskiej butelki, zawierającej tzw. „wino bazowe” dodaje się specjalną mieszaninę cukru i drożdży. Drożdże, na drodze fermentacji, zwiększają nieco poziom alkoholu, wytwarzając dwutlenek węgla. Butelki leżakujące dnem do góry są co jakiś czas obracane, by w ten sposób drożdżowy osad osiadł u wylotu szyjki.
Gdy szampan dojrzeje, osad jest zamrażany, butelka otwierana a drożdże wyrzucane. Ubytek wina uzupełnia się, a butelki zamyka korkiem.
Kolor szampana
Szampan dostępny jest w dwóch kolor: białym (95% produkcji) i różowym. Różowa barwa jest wynikiem pozostawieniem na krótki czas skórek ciemnych odmian winogron w soku. Szampan biały powstały jedynie z gron Chardonnay to Blanc de Blancs (biały z białych), jeśli do jego produkcji użyto odmian ciemnych na etykiecie odnajdziemy adnotacje Blanc de Noir (biały z ciemnych).
- Extra brut (całkowicie wytrawny)
- Brut wytrawny
- Extra dry (półwytrawny)
- Sec (lekko słodki)
- Semi-sec (półsłodki)
- Doux (słodki)