Już wcześniej pojawiło się kilka prac dowodzących, że regularne picie soku z buraków może obniżać ciśnienie krwi i poprawiać wydolność fizyczną. Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Wake Forest w Winston-Salem w Północnej Karolinie wykazały, że spożywanie ok. pół litra tego napoju dziennie może szybko poprawić krążenie krwi w mózgu.
„W miarę starzenia się, niektóre obszary mózgu stają się gorzej ukrwione i dotlenione. Uważa się, że ma to związek z pogorszeniem sprawności intelektualnej oraz rozwojem demencji” – tłumaczy kierujący badaniami Daniel Kim-Shapiro.
Buraki, podobnie jak seler, kapusta czy inne warzywa liściaste, w tym szpinak i niektóre odmiany sałaty, zawierają wysokie stężenie azotanów, które bakterie obecne w jamie ustnej przekształcają w azotyny. Związki te pełnią ważną rolą w tkankach niedotlenionych, powstaje z nich bowiem tlenek azotu rozszerzający naczynia krwionośne, a przez to poprawiający dopływ krwi i tlenu.