Ile pomysłów tyle sposobów na przyrządzenie kurczaka. Sosy egzotyczne, pikantne, grzybowe - każdy z nich ma swoich zwolenników. Wystarczy, że nasze podniebienie wyczuje ten smak i mówimy: „To jest to!”. Dla mnie składnikiem takiego sosu mus być imbir i curry. Imbir – przyprawa o ostrym lekko cytrynowym smaku znakomicie komponuje się z drobiem, do tego curry, jogurt i podniebienie zaspokojone.
Składniki
filet z kurczaka
2 łyżki oliwy do pieczenia
Marynata:
½ szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki curry
kawałek imbiru około 3 cm
3 ząbki czosnku
szczypta pieprzu
sól do smaku
Wykonanie
Filet z kurczaka kroimy w długie paseczki lub większą kostkę. Kolejny krok to przygotowanie marynaty. Obieramy imbir i ścieramy na tarce o bardzo drobnych dziurkach. Czosnek przeciskamy przez praskę, przekładamy do miseczki. Dodajemy jogurt, curry, pieprz i szczyptę soli. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy.
Do przygotowanej marynaty wkładamy kawałki kurczaka i dokładnie go obtaczamy. Następnie odstawiamy kurczaka na około 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie przekładamy go wraz z całą marynatą jogurtową do żaroodpornego naczynka, lekko skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku do uzyskania złotego koloru.
Jako dodatek proponuję ryż i roszponkę z sosem miodowo-cytrynowym.