Przedstawiam wam przepis na wołowinę smażoną w cieście. Jest to dosyć łatwy przepis.Wołowina podana w ten sposób jest bardzo smaczna. Jej przygotowanie nie zajmie ci zbyt dużo czasu, a rezultat końcowy może być zaskakujący. Tym przepisem możesz zaskoczyć całą twoją rodzinę.
Składniki:
8 łyżek oleju
4 ząbki czosnku
75 dag zmielonej wołowiny
2 średnie szalotki
1 średnia cebula
2 łyżki posiekanego liścia selera
1 łyżka przyprawy curry
4 jajka
1 młoda cebulka ze szczypiorkiem
sól
mielony biały pierz
Ciasto:
2 szklanki mąki
3 łyżki oliwy
¾ szklanki wody
Wykonanie:
Mąkę wsypujemy do dużej miski i zagniatamy razem z oliwą oraz wodą. Gdy będzie już gotowe, to zostawiamy je na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Później ciasto dzielimy na cztery części i z każdej z nich należy zrobić kulkę. Następnie z każdej kulki należy uformować dosyć cienki placek.
Na rozgrzanym tłuszczu na patelni podsmażamy czosnek i szalotkę. Następnie dodajemy wołowinę i smażymy ją do momentu, kiedy zmieni kolor. Dodać cebulę, liście selera i smażyć jeszcze kilka minut. Doprawić do smaku przyprawą curry. Gdy mięso będzie już dosyć miękkie, to zdejmujemy je z ognia. Tak przygotowany farsz należy ostudzić i dodać do niego jajka, przyprawy oraz szczypiorek. Wymieszać dokładnie. Na przygotowane wcześniej ciasto nałożyć farsz i uformować ładny prostokąt. Następnie wkładamy je na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.