Sezamowa pasta, którą połączysz z rukolą na pewno przyda się także do dekoracji oraz nadania ciekawej nuty smakowej różnego rodzaju kanapkom oraz sałatkom – dlatego warto przygotować jej więcej. Przechowuj ją w lodówce i używaj kiedy potrzeba.
Składniki
200 g carpaccio z wołowiny, pokrojone na cienkie plasterki
świeża rukola
świeżo starty parmezan
6 łyżek orzechów piniowych
świeży szczypiorek (najlepiej o długich łodyżkach)
Sos musztardowy:
30 ml oliwy z oliwek (koniecznie extra vergine)
10 ml octu balsamicznego (najlepszy z Modeny)
15 g musztardy
sól, pieprz – do przyprawienia
Sezamowa pasta:
50 g ziaren sezamu
20 ml oleju sezamowego (ewentualnie słonecznikowego)
sól
Wykonanie
Zacznij od przygotowania sezamowej pasty. Na suchej patelni, na średnim ogniu upraż ziarna sezamu, od czasu do czasu mieszając je drewnianą szpatułką. Kiedy już będą uprażone, zmiel je w maszynce do mielenia mięsa. Dolej do nich olej sezamowy i wymieszaj, aż otrzymasz pastę o jednolitej konsystencji. Przypraw ją dodając szczyptę soli.
Aby zrobić musztardowy sos, wymieszaj wszystkie składniki – czymkolwiek, byle nie blenderem! Smaki poszczególnych składników w tym winegret powinny być wyraźne i łatwe do odróżnienia.