Niezwykle prosta babka

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Chrapek Radosław
Data: 23-09-2012 r.

Przepis, który wam podaje jest na prawdę prosty. Taką babkę może przygotować każdy. Jest dosyć łatwa w przygotowaniu, ale za to przepyszna. Polana własnoręcznie przygotowanym lukrem cytrynowym lub polewą czekoladową smakuje jeszcze lepiej.

Składniki:

4 jajka
8 łyżek cukru kryształu
8 łyżek mąki krupczatki
8 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Całe jajka należy utrzeć z dodatkiem cukru kryształu na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce mąki krupczatki i oliwę ( mąkę należy przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia). Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Na sam koniec wsypujemy cukier waniliowy.

 

Tak przygotowane ciasto wykładamy do wcześniej dobrze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formę. Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 30-35 minut ( babka musi się ładnie zarumienić  i kiedy włożymy do niej patyczek, to musi być on suchy ). Wystudzoną babkę możemy udekorować lukrem cytrynowym lub polewą czekoladową.

przepisy kulinarne

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 36491 )
Array ( [docId] => 36491 )