Składniki
30 dag mąki (krupczatki)
25 dag cukru pudru
3 jajka (należy je umyć i sparzyć wrzątkiem)
szklanka gorącego mleka
½ paczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
½ kostki margaryny
dżem lub powidła
Masa:
margaryna
7 łyżek cukru
¼ litra śmietany lub zsiadłego mleka
paczka cukru waniliowego
Wykonanie
Margarynę ucieramy razem z cukrem i żółtkami. Do masy wlewamy gorące mleko, należy to robić małymi partiami. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Masę dobrze mieszamy i na sam koniec dodajemy do niej pianę ubitą z białek.
Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub mąką formy wlewamy tak przygotowane ciasto. Wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez ok. 30-40 minut.