Sernik śmietanowy poezja

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 30-07-2012 r.

Za każdym razem, kiedy mam piec sernik, słyszę: „Tylko ten rozpływający się w ustach”. Spełniam wtedy życzenie mojej rodzinki. Spotkałam się też z określeniem „sernik poezja”. To opinia moich znajomych. Przepis przechodzi z rąk do rąk, a jego amatorzy zapominają o liczeniu kalorii, bo naprawdę wart jest grzechu.

Składniki

1,5 kg twarogu (2 razy zmielić)
2 szklanki cukru
kostka Kasi
½ kostki masła
2 szklanki kwaśnej śmietany
14 jaj
4 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie

Przygotowanie jest bardzo proste. Żółtka ucieramy z cukrem i masłem. Następnie dodajemy zmielony twaróg i śmietanę. Potem dodajemy mąkę i na koniec ubitą pianę. Pieczemy godzinę w nagrzanym do 180°C piekarniku. Po wystygnięciu polewamy gorącą czekoladową polewą.

Polewa: Pół kostki palmy rozpuszczamy z trzema łyżkami wody. Następnie dodajemy ¾ szklanki cukru i 2 łyżki kakao. Całość gotujemy 5 minut aż polewa zacznie błyszczeć.

Należy pamiętać, żeby polać ciasto, jak polewa jest jeszcze gorąca a ciasto już zimne.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28301 )
Array ( [docId] => 28301 )

Array ( [docId] => 28301 )