Sernik z owocami leśnymi

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Omelczuk Maria
Data: 20-06-2012 r.

Temu kolorowemu, pysznemu deserowi z wyglądu oraz sposobu przygotowania bliżej jest raczej do włoskiej pannacotty niż do klasycznego sernika. Sezon na wszelkiego rodzaju owoce leśne za pasem, dlatego już teraz podajemy Wam przepisy na pyszne desery z malinami, poziomkami, jeżynami oraz jagodami. Delektujcie się nimi póki lato w pełni!

Składniki

200 g pokruszonych kruchych ciasteczek (maślanych, kakaowych – wszystko jedno)
80 g masła
15 g żelatyny (w listkach lub w proszku)
200 ml tłustej śmietanki deserowej 30% (do ubicia)
laska wanilii (od biedy może być też cukier waniliowy)
250 g serka twarogowego. Nie musi to być typowy twaróg do serników; super sprawdza się także taki zwykły, naturalny ser do smarowania pieczywa
100 g cukru pudru
200 g malin
250 g owoców leśnych w dowolnej kombinacji (mogą być jagody, jeżyny, poziomki, porzeczki, etc.)
2 łyżki soku z cytryny

okrągła forma do ciast o średnicy około 15-20 cm

Wykonanie

W rondelku na małym ogniu roztop masło. W dużej misce pokrusz na drobne kawałki ciasteczka - dodaj do nich roztopione i przestudzone masło. Utrzyj wszystko mikserem. Wyłóż okrągłą formę folią aluminiową lub papierem do pieczenia – niech jego brzegi koniecznie wystają z formy, wtedy łatwiej będzie można wyjąć gotowy już sernik! Na dno daj ciasteczka zmiksowane z masłem. Wyrównaj powierzchnię łyżką i wstaw do lodówki na 15 minut, aby spód sernika nieco zesztywniał.

 

W międzyczasie rozpuść żelatynę w łyżce zimnej wody – wymieszaj dobrze! Do rondelka postawionego na małym ogniu wlej 100 ml śmietanki i dołącz żelatynę. Podgrzewaj przez chwilę, nie przerywając mieszania, po czym zdejmij z ognia.

Laskę wanilii rozkrój wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wyskrob małe czarne ziarenka prosto do miseczki. Dodaj serek twarogowy oraz 80 g cukru pudru. Utrzyj mikserem aż otrzymasz gładką i kremową masę. W drugiej misce ubij pozostałą śmietankę i dodaj do niej żelatynę z rondelka. Połącz zawartości obu misek i ponownie ubij mikserem.

Wyjmij z lodówki okrągłą formę z sernikowym spodem i wyłóż na to waniliowy krem. Wstaw ponownie do lodówki na co najmniej 4 godziny. Kiedy sernik stwardnieje, dekoracyjnie rozmieść na wierzchu maliny wymieszane z resztą cukru pudru oraz umyte owoce leśne. Wszystko to polej dwoma łyżkami świeżo wyciśniętego cytrynowego soku.

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28277 )
Array ( [docId] => 28277 )