Zalety jogurtu
Największym atutem jogurtów są znajdujące się w nich żywe kultury bakterii, które usprawniają przebieg procesu trawienia spożywanych posiłków i zapobiegają zaparciom. Stanowią one bogate źródło przyswajalnego białka, które jest nieodzownym elementem budulcowym komórek i odpowiada za wytwarzanie hormonów i enzymów, a także wapnia wspomagającego prawidłową budowę kości i zębów oraz fosforu.
Zawierają również witaminę A, B1, B2 i niacynę mające właściwości regulujące metabolizm, wzmacniające układ immunologiczny i nerwowy oraz zmniejszające osłabienie i zmęczenie organizmu. Niska zawartość kalorii i tłuszczu sprawia, że są bezpiecznym i zdrowym posiłkiem.
Dieta jogurtowa
Głównym elementem diety są jogurty, które koniecznie muszą zawierać żywe kultury bakterii. Masz pełną dowolność w ich wyborze. Możesz sięgać zarówno po produkty naturalne, jak i owocowe. Codziennie obowiązkowo zjadasz śniadanie, obiad i kolację, opcjonalnie możesz wprowadzić drugie śniadanie i podwieczorek. Dzienna dawka kalorii nie może przekraczać 1700 kcal. Jogurt powinien znaleźć się w każdym posiłku głównym, natomiast przekąskę powinien stanowić kefir lub maślanka.
Uzupełnieniem produktów mlecznych są przede wszystkim owoce, warzywa oraz pełnoziarniste pieczywo, ciemny ryż i makaron, muesli oraz kasze. Trzy, cztery razy w tygodniu można sięgnąć po chude mięso lub ryby. Pij 2 litry napojów dziennie – woda niegazowana, zielona herbata, herbatki owocowe oraz ziołowe.