Kuchnia Pięciu Przemian - żywioły
W Kuchni Pięciu Przemian istnieją następujące żywioły: Drzewo, Ogień, neutralna Ziemia, Metal oraz Woda. Działanie tych składników pochodzi z przyrody i polega na prostej zasadzie wzajemnych zależności. Woda odżywia Drzewo, Drzewo karmi Ogień, Ogień tworzy Ziemię, Ziemia rodzi Metal, Metal tworzy Wodę. W Kuchni Pięciu Przemian równie ważne jest to jakich składników i przypraw używamy i w jaki sposób je przygotujemy. Należy także pamiętać, że jest to przede wszystkim sposób zdrowego odżywiania się, a nie dieta.
Jakim smakom odpowiadają konkretne żywioły
Drzewo to smak kwaśny i związany jest z wiosną. Przykładowymi produktami dla tego żywiołu są np. jogurt, biały ser, mąka czy pomidory.
Ogień to smak gorzki i wiąże się z latem. Produktami przynależnymi do tej grupy są np. orzechy włoskie, kawa, bazylia.
Neutralna Ziemia to smak słodki związany ze wszystkimi okresami przejściowymi w ciągu roku. Produkty dla tego żywiołu to np. ziemniaki, miód, jaja.
Metal to smak ostry i wiąże się z jesienią. Do charakterystycznych produktów należą np. cebula, czosnek czy kalafior.
Z Zimą związany jest smak słony. Do przykładowych składników należą np. sól, wieprzowina, wędliny.