Składniki
½ kg suszonych śliwek bez pestek (dla tych, którzy wolą słodsze polecam kalifornijskie, a dla tych, którzy wolą kwaskowe - polskie węgierki)
½ kg wędzonego boczku w cienkich plastrach
3 ząbki czosnku
100 g migdałów w całości bądź płatków migdałów
słodka i ostra papryka
sól, pieprz
olej
Wykonanie
Najprostszym wykonaniem jest owinięcie śliwek plastrami boczku, spięcie wykałaczkami i grillowanie. Proponuję jednak urozmaicić tą przekąskę i zadać sobie troszkę więcej trudu. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy przekrojone na pół ząbki czosnku. Czekamy aż zbrązowieją, ale nie przypalą się i wyjmujemy je z patelni.
Następnie na taki olej wrzucamy posiekane drobno migdały i podsmażamy je około 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, oprószamy papryką, szczyptą soli, pieprz i faszerujemy nimi śliwki, wkładając w miejsce po pestkach.