Ssamjang (쌈장) to gęsty, pikantny sos o bardzo wyrazistym smaku. Jest wykonany z doenjang (pasta sojowa), gochujang (pasta chili), oleju sezamowego, cebuli i czosnku. „Ssam” oznacza "zawijanie" a „jang” oznacza "pasta".
Ssamjang w Korei jest zazwyczaj spożywany z grillowanym mięsem takim jak samgyeopsal czy buldogi. W polskiej kuchni możesz go zastosować do różnych mięs z grilla, pieczeni lub do warzyw. W sklepach koreańskich możesz kupić gotową pastę ssamjang, ale lepiej zrobić ją samemu. Będzie o wiele smaczniejsza i zdrowsza.
Składniki
łyżka gochujang (pasta chili)
2 łyżki doenjang (pasta sojowa)
zmiksowana cebula
1-2 ząbki czosnku mielonego
2 łyżki miodu lub brązowego cukru
2 łyżki nasion sezamu
łyżka oleju sezamowego
5 łyżek coca coli
Wykonanie
Połącz w misce pastę sojową z pastą chili, dodaj cukier. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Dodaj cebule, czosnek, sezam, coca colę i olej sezamowy. Zmiksuj wszystko. Jeśli dip będzie za mało słony, możesz dodać łyżeczkę sosu sojowego.
Sos jest od razu gotowy do spożycia. Możesz go przechowywać w lodówce przez tydzień.
Zobacz także: