Łowienie ryb to idealna forma wypoczynku szczególnie dla mężczyzn uzbrojonych w niespożyte pokłady cierpliwości, którym nie straszna jest nawet pobudka o 3 nad ranem. Płocie to jedne z najczęściej spotykanych ryb w naszych stawach i jeziorach. Gospodynie jednak niejednokrotnie zachodzą w głowę, w jaki sposób przyrządzić nocną zdobycz męża. Drogie Panie – oto jeden z pomysłów.
Składniki
1 kg płoci
1 kg ziemniaków
1/2 kg cebuli
łyżka masła
mielony pieprz
sól
Wykonanie
W wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu układamy warstwami sprawione ryby i pokrojone w talarki ziemniaki (osuszone ściereczką), każdą warstwę solimy. Na wierzchu kładziemy pokrojoną w piórka cebulę, posypujemy pieprzem i solą. Naczynie szczelnie zamykamy i zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku przez 45 min.
Świetnie smakuje z surówką z kiszonej kapusty.