Rybę można przygotowywać na wiele sposobów. Możemy ją zapiec w piekarniku, usmażyć na patelni, grillować, jak i udusić w sosie. Chcę się podzielić przepisem na dorsza po grecku. Jest to po prostu dorsz usmażony na patelni podany na sosie greckim z warzyw.
Składniki:
- 60 dag filetów z dorsza
- 20 g mąki pszennej
- olej
- sól do smaku
Sos grecki:
- 23 dag marchewki
- 8 dag pietruszki
- 15 dag selera
- 10 dag cebuli
- 10 dag koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki musztardy
- olej
- cukier
- mielona papryka
- sól
- ziele angielskie
- liść laurowy
Filety z dorsza należy doprawić solą oraz pieprzem, oprószyć mąką i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Wszystkie warzywa należy opłukać, obrać i pokroić w paseczki. Pokrojone warzywa podsmażamy na rozgrzanym oleju aż się ładnie zarumienią.
Później dolewamy niewielką ilość wody do warzyw, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia należy dodać musztardę. Na dużym półmisku układamy usmażoną rybę, polewamy ją sosem i posypujemy jeszcze posiekaną zieloną pietruszką.
Radosław Chrapek
Zobacz także: