Ten iberyjski przysmak świetnie wypada zwłaszcza w połączeniu ze słodkimi owocami, np. ananasem, brzoskwinią czy melonem. My proponujemy małą innowację – dodatek soczystej, egzotycznej papai z pewnością zagwarantuje niepowtarzalne wrażenia smakowe!
Składniki
średnia główka sałaty lodowej
duża papaja
200 g koziego sera
łyżka oliwy z oliwek extra vergine
16 plasterków tuńczyka mojama
łyżka kawioru
Dressing:
łyżka oliwy z oliwek
łyżka posiekanego rozmarynu (może być suszony)
łyżeczka miodu
sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
Wykonanie
Wyjmij kozi ser z lodówki, aby miał temperaturę pokojową i pokrój go w kosteczkę. Pokrój liście sałaty lodowej na mniejsze kawałki, umyj je dokładnie pod bieżącą wodą i osusz z nadmiaru wody.
Jeśli kupiłeś tuńczyka mojama w kawałku, pokrój go na cienkie paseczki (jeżeli chcesz, możesz dodać ich więcej). Obierz papaję ze skórki, przekrój ją na pół, usuń z wnętrza nasiona i pokrój miąższ w kosteczkę o takiej samej wielkości jak kozi ser. W misce wymieszaj razem papaję i ser, dodając do tego łyżkę oliwy z oliwek.