Bułeczki mleczne z powidłami śliwkowymi

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Chrapek Radosław
Data: 15-10-2014 r.

Bułeczki to na prawdę bardzo dobry smakołyk na śniadanie. Można je dawać zwłaszcza dzieciom do szkoły. Takie świeżo upieczone bułeczki, na pewno będą im smakowały. Przygotuj je, a wszyscy będą z nich zadowoleni.

Składniki:

3 szklanki mąki tortowej
3 jajka
3 dag drożdży
½ szklanki cukru kryształu
6 dag masła lub margaryny PALMY
1 szklanka mleka
1 cukier waniliowy
szczypta soli
powidła śliwkowe

Kruszonka na bułeczki:

½ szklanki mąki krupczatki
6 dag masła
1/3 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Do ciepłego mleka należy dodać rozkruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki oraz cukru pudru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Białka należy ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

 

Gdy zaczyn ładnie wyrośnie, to należy połączyć go razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami oraz przesianą przez sito mąką tortową. Ciasto lekko wyrabiamy. Następnie dodajemy rozpuszczony i ostudzony tłuszcz, pianę z białek i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto już podwoi swoją objętość, to wykładamy je na stolnicę posypaną mąką, formujemy wałek i dzielimy na równe części. Każdą część lekko rozwałkowujemy i na środek kładziemy łyżeczkę nadzienia. Dokładnie zlepiamy brzegi i odstawiamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce do wyrośnięcia. Z mąki, masła i cukru pudru przygotowujemy kruszonkę i posypujemy nią nasze bułeczki. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 160 stopni  Celsjusza i pieczemy około 30 minut. Muszą mieć ładny, zarumieniony kolor.


Zobacz także:

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 35879 )
Array ( [docId] => 35879 )