Przepis na mazurek kajmakowy

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Chrapek Radosław
Data: 08-04-2014 r.

Mazurek kajmakowy jest ciastem, który poleciła mi moja babcia. Masa kajmakowa jest na prawdę pyszna. W połączeniu z kruchym ciastem smakuje jeszcze lepiej. Nie jest to mazurek zbyt trudny w przygotowaniu. Na pewno będzie wszystkim smakował.

Składniki

Ciasto:

 
  • 1 ½ szklanki maki krupczatki
  • 2 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 20 dag masła lub margaryny PALMY
  • 3 żółtka ugotowane na twardo

Masa kajmakowa:

  • 25 dag masła lub margaryny PALMY
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 3 żółtka

Wykonanie

Ciasto: Masło należy połączyć z przesianą przez sito mąką. Następnie dodajemy cukier puder i przetarte przez sito ugotowane na twardo żółtka. Dokładnie wyrabiamy i wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Później ciasto rozwałkowujemy, gdzieś na grubość 1 cm i wykładamy nim prostokątną blachę ( brzegi ciasta trzeba zrobić trochę wyższe ).

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy go około 15 minut ( ciasto musi mieć ładny, złoty kolor ).

Masa kajmakowa: Masło należy roztopić razem z cukrem. Gdy się ładnie połączą dodajemy do nich mleko w proszku i gotujemy na niewielkim ogniu, aż się dobrze połączą ( powinna się utworzyć jednolita, gładka masa ). Następnie zdejmujemy masę z ognia i energicznie mieszając wbijamy po jednym  żółtka. Gdy dokładnie wymieszamy, to natychmiast wykładamy na upieczony wcześniej spód. Przed wyłożeniem masy kajmakowej kruche ciasto można jeszcze posmarować marmoladą owocową. Będzie wtedy jeszcze lepiej smakował.

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 34598 )
Array ( [docId] => 34598 )