Jabłecznik z bakaliami

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 22-02-2013 r.

Wyjątkowe spotkanie nie może obejść się bez deseru. Jesienną porą w tej roli doskonale sprawdzi się pyszny, bakaliowy jabłecznik. Teraz, kiedy drzewa w sadach są pełne soczystych jabłek, warto pokusić się o jego przygotowanie. A jabłka jak wiemy, idealnie komponują się z bakaliami, podkreślając ich smak i aromat.

SKŁADNIKI :

- 2 szklanki mąki krupczatki

- ¾ szklanki cukru pudru

- 2/3 kostki masła

- jajko

- sok z całej cytryny + otarta skórka

- 3 dorodne jabłka antonówki

- ½ szklanki sparzonych, oczyszczonych i posiekanych migdałów

- ½ szklanki rodzynek

- 2 łyżki cukru pudru do połączenia z jabłkami

- tłuszcz do wysmarowania formy

WYKONANIE :

Rozdrobniony tłuszcz, cukier puder i mąkę rozcieramy w malakserze, dodajemy jajko, skórkę otartą z cytryny i wyrabiamy ciasto. Następie zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.

 

Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w cienkie plasterki, łączymy z cukrem pudrem, migdałami, rodzynkami i sokiem z cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Wychłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy spód tortownicy tak, by brzegi były podwinięte na 4 cm do góry. Układamy jabłka i przykrywamy drugą częścią przyciskając brzegi ciasta lekko do boków. Pieczemy w temp.180 C przez 50 min.

Trzeba uważać o ciasto cudownie pachnie i od razu przyciąga do kuchni wszystkie łasuchy.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 28325 )
Array ( [docId] => 28325 )

Array ( [docId] => 28325 )