Przyczyny zbyt niskiej wagi
O niedowadze świadczy nie tylko bardzo szczupła sylwetka i wyraźnie widoczne kości, ale przede wszystkim wskaźnik masy ciała – BMI. Oblicza się go dzieląc aktualną masę ciała podaną w kilogramach przez wzrost (wyrażony w metrach) podniesiony do kwadratu. Wynik mieszczący się pomiędzy 18,5 a 24,5 oznacza, że Twoja waga jest prawidłowa. Gdy BMI jest mniejsze niż 18,5 masz niedowagę.
Co może być przyczyną zbyt niskiej wagi? Niedobór masy ciała może wynikać z przyspieszonej przemiany materii, prowadzania bardzo aktywnego trybu życia, intensywnego wysiłku fizycznego, niedojadania, długotrwałych sytuacji stresowych lub nieprawidłowego sposobu odżywiania, np. ciągłego stosowania rygorystycznych diet odchudzających, których rezultatem jest anoreksja. Podłoże niedowagi mogą stanowić również liczne choroby lub nieprawidłowości w funkcjonowaniu organizmu, np. drastyczny spadek wagi powoduje niedoczynność tarczycy lub celiakia, czyli nietolerowania glutenu.
Przed przejściem na dietę na przytycie należy skonsultować się z lekarzem, aby dokładnie ustalić przyczyny zbyt małej ilości kilogramów wzrostu.
Kilka zasad, aby przytyć
Zwykle przybranie na wadze jest o wiele trudniejsze niż schudnięcie, dlatego należy być cierpliwym, bo gromadzenie dodatkowych kilogramów jest procesem długotrwałym. Przede wszystkim należy zadbać o racjonalne i zdrowe odżywianie, gdyż napychanie się słodyczami czy fast foodami dostarczy tylko pustych kalorii, odbije się niekorzystnie na zdrowiu, a wcale nie musi przynieść wzrostu wagi.
Codziennie jedz 5-6 posiłków o w miarę stałych porach dnia. Możesz pozwolić sobie na pojadanie między nimi, ale pamiętaj, aby przekąski były lekkostrawne i zdrowe, np. garść orzechów, suszone owoce lub sałatka owocowa z dodatkiem jogurtu naturalnego i rodzynek. Dziennie powinnaś spożywać około 500 gram warzyw i 200 gram owoców.