Co jeść, aby pozbyć się migreny

Kategoria: Diety
Autor: Stwora Sylwia
Data: 06-11-2012 r.

Czujesz pulsujący, jednostronny ból głowy uciążliwy do tego stopnia, że nie jesteś w stanie normalnie funkcjonować? Możliwe, że zjadłeś produkt lub danie, które spowodowało u Ciebie migrenę. Co jeść, aby wyleczyć się z migreny, a także ustrzec się przed jej napadem?

Objawy migreny

Migrena to przewlekły, napadowy ból głowy trwający od 4 do 72 godzin. Rozpoczyna się po jednej stronie głowy, powodując uczucie silnego tętnienia w skroniach, stopniowo przechodząc również na drugą stronę oraz w kierunku tylnej części czaszki. Zwykle towarzyszy mu światłowstręt, nadwrażliwość nawet na bardzo niskie dźwięki, zawroty głowy, zaburzenia widzenia, nudności, a także wymioty.

Lekarze twierdzą, że problem ten dotyczy nawet 20 procent ludzi. Trzy razy częściej dotyka kobiety (głównie w okresie menopauzy) niż mężczyzn, ale występuje także u dzieci w wieku 12 lat. Może mieć podłoże genetyczne. Na migreny w szczególności podatne są osoby wrażliwe, narażone na długotrwałe życie w stresie, ambitne i dążące w każdym działaniu do perfekcji. Szacuje się nawet, że w 40 procent przypadków migrena może być wywołana niewłaściwą dietą.

Dieta w czasie migreny

Dieta pomagająca zwalczyć ataki migreny opiera się na lekkostrawnych posiłkach z niską zawartością tłuszczu. Wskazane jest, aby w codziennej diecie znalazły się nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza z rodziny omega-3, np. w postaci tranu, siemienia lnianego, oleju lnianego, oliwy z oliwek oraz ryby (najlepiej wybierać gatunki ciepłolubne np. suma lub halibuta).

Z warzyw należy wybierać przede wszystkim marchew, pietruszkę i ziemniaki. Złagodzenie bólu przyniesie jedzenie ryży, makaronu, kaszy gryczanej, chudego twarogu oraz picie niskotłuszczowego mleka. Zalecane są również jajka i mięso drobiowe, głównie piersi z kurczaka i indyka.

Nie wolno zapominać o piciu wody niegazowanej, minimum 2 litrów dziennie. Możesz wybierać również soki warzywne. Pamiętaj o tym, aby jeść mniejsze porcje, za to częściej. Nie rezygnuj ze śniadania.

 

Produkty spożywcze, których należy się wystrzegać w czasie migreny

Ataki migreny mogą powodować takie produkty, jak czekolada i produkty ją zawierające, słodycze, orzechy oraz fast foody. Wystrzegaj się chipsów, zupek w proszku, serów żółtych, roślin strączkowych (bób, groch, fasolka szparagowa i soja), owoców cytrusowych i alkoholu.

Na złe samopoczucie wpływają również ostre przyprawy, sól, kofeina, glutaminian sodu, aspartan, siarczany oraz fenole, znajdujące się w kawie czy herbacie.


Zobacz także:

Stwora Sylwia

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28399 )
Array ( [docId] => 28399 )