Objawy migreny
Migrena to przewlekły, napadowy ból głowy trwający od 4 do 72 godzin. Rozpoczyna się po jednej stronie głowy, powodując uczucie silnego tętnienia w skroniach, stopniowo przechodząc również na drugą stronę oraz w kierunku tylnej części czaszki. Zwykle towarzyszy mu światłowstręt, nadwrażliwość nawet na bardzo niskie dźwięki, zawroty głowy, zaburzenia widzenia, nudności, a także wymioty.
Lekarze twierdzą, że problem ten dotyczy nawet 20 procent ludzi. Trzy razy częściej dotyka kobiety (głównie w okresie menopauzy) niż mężczyzn, ale występuje także u dzieci w wieku 12 lat. Może mieć podłoże genetyczne. Na migreny w szczególności podatne są osoby wrażliwe, narażone na długotrwałe życie w stresie, ambitne i dążące w każdym działaniu do perfekcji. Szacuje się nawet, że w 40 procent przypadków migrena może być wywołana niewłaściwą dietą.
Dieta w czasie migreny
Dieta pomagająca zwalczyć ataki migreny opiera się na lekkostrawnych posiłkach z niską zawartością tłuszczu. Wskazane jest, aby w codziennej diecie znalazły się nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza z rodziny omega-3, np. w postaci tranu, siemienia lnianego, oleju lnianego, oliwy z oliwek oraz ryby (najlepiej wybierać gatunki ciepłolubne np. suma lub halibuta).
Z warzyw należy wybierać przede wszystkim marchew, pietruszkę i ziemniaki. Złagodzenie bólu przyniesie jedzenie ryży, makaronu, kaszy gryczanej, chudego twarogu oraz picie niskotłuszczowego mleka. Zalecane są również jajka i mięso drobiowe, głównie piersi z kurczaka i indyka.
Nie wolno zapominać o piciu wody niegazowanej, minimum 2 litrów dziennie. Możesz wybierać również soki warzywne. Pamiętaj o tym, aby jeść mniejsze porcje, za to częściej. Nie rezygnuj ze śniadania.