Magnez i komplet witamin z grupy B w diecie antystresowej
W diecie antystresowej obfituje w produkty dostarczające organizmowi składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na pracę systemu nerwowego, zmniejszają stres i napięcie.
Po pierwsze jest to magnez, który usprawnia pracę mózgu, wspomaga pamięć i koncentrację, a także poprawia samopoczucie oraz zmniejsza uczucie rozdrażnienia. Znajdziesz go w orzechach, kaszy gryczanej, płatkach owsianych, kakao oraz gorzkiej czekoladzie.
Drugim nieodzownym składnikiem diety jest witamina B6, która chroni przed zmęczeniem, depresją, bezsennością i uczuciem apatii. Najwięcej zawierają jej banany, ziemniaki, marchewka, kapusta, ryby oraz pestki dyni. Drożdże, kasze oraz mleko mają w sobie działającą uspokajająco witaminę B1. Energii dodadzą Ci brokuły i zielone warzywa liściaste bogate w witaminę B2, a witaminę B5 znajdziesz w roślinach strączkowych i produktach zbożowych.
Powinieneś sięgać również po seler, pomidory, awokado i suszone morele, które dostarczają potas poprawiającego koncentrację i zapobiegającego nadmiernej nerwowości. Z kolei w rybach, oleju lniany i sojowym, migdałach i owocach morza znajdziesz kwasy omega-3 odpowiedzialne za prawidłową pracę mózgu i dobrą kondycję psychiczną.