Kto nie lubi spaghetti bolognese. Chyba nie znajdzie się taka osoba. Podaję wam przepis na to danie, gdyż jest ono przepyszne. Jedynie to zawsze mam problem z jego jedzeniem, ale po prostu każdy musi się trochę ubrudzić przy jego jedzeniu :-)
Składniki:
40 dag spaghetti
2 dag suszonych grzybów
1 cebula
1 marchewka
2 łodygi selera naciowego
10 dag wędzonego boczku ( powinien być w plasterkach )
2 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
1 łyżka masła
1 łyżeczka suszonego oregano
50 dag mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
1 puszka koncentratu pomidorowego
½ szklanki bulionu mięsnego
1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
10 dag sera Parmezan
sól
mielony czarny pieprz
Wykonanie:
Suszone grzyby należy zalać letnią wodą i odstawić na chwilę, aby napęczniały. Cebulę obieramy i kroimy w dosyć drobną kosteczkę. Marchewkę i liście selera naciowego należy obrać i również pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła. Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy cebulę oraz marchewkę i seler. Dokładnie mieszamy. Smażymy, aż warzywa nabiorą ładnego koloru. Namoczone wcześniej grzyby należy odsączyć z wody i posiekać. Następnie łączymy je razem z mielonym mięsem i oregano.
Mięso wrzucamy do warzyw i smażymy do momentu, kiedy z mięsa zrobią się grudki. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz bulion i wino. Następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dusimy pod przykryciem jeszcze przez godzinę. Później parmezan należy zetrzeć na tarce. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i wrzucamy do niej makaron ( makaron powinien być al dente ). Odcedzony makaron mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem. Przed podaniem makaron posypujemy jeszcze parmezanem.