Potrawa świąteczna
Tradycja spożywania ryżu w aż pięciu kolorach wywodzi się z ludu Zhuang, rolników, jednej z najliczniejszych mniejszości etnicznych na terenie Chińskiej Republiki Ludowej, zamieszkujących głównie region autonomiczny Guangxi-Zhuang.
Potrawy te przygotowują podczas jednego z tradycyjnych chińskich świąt Qingming obchodzonego zazwyczaj 5 kwietnia (według kalendarza gregoriańskiego). Nazwa oznacza wyjście na zewnątrz i cieszenie się nadejściem wiosny. W tym czasie Chińczycy tłumnie odwiedzają groby bliskich.
Ryż w pięciu kolorach
Nazywa się wuse nuomifan (五色糯米饭) i oznacza dosłownie pięć rodzajów podstawowych produktów spożywczych. Ryż jedzą członkowie rodzin i podaje się go także przybyłym gościom podczas rytualnych posiłków (m.in. w Qingming Festiwal). Spożycie ryżu ma przynieść bogate i szczęśliwe życie.
Skąd biorą się kolory ryżu
Kucharze ludu Zhuang moczą ryż w sokach roślin, które rosną na zboczach gór Guangxi. Dzięki nim ma lepką konsystencję i nabiera pięknych świetlistych kolorów oraz naturalnego dzikiego zapachu.
Liść klonu nadaje czarnej barwy. Najtrudniej jest otrzymać ten kolor. W trakcie barwienia ryż najpierw przybiera kolor niebieski, a dopiero później czarny. Roślina o nazwie zifanteng (紫蕃藤) służy do otrzymania koloru liliowego, huangfanhua (黄饭花) nadaje kolor żółty, honglancao (红蓝草) - czerwony.