Lasagne z sosem beszamelowym

Kategoria: Mięsa
Autor: Chrapek Radosław
Data: 17-01-2013 r.

Lasagne to danie z kuchni włoskiej. Klasyczną lasagne przygotowuje się z mięsem mielonym, ale świetnie też smakuje ze szpinakiem, kurczakiem i brokułami. Oto przepis na lasagne z mielonym mięsem wieprzowym i sosem beszamelowym.

Składniki

opakowanie makaronu lasagne
1½ kg mielonego mięsa wieprzowego
½ kg pomidorów
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
przyprawa do potraw kucharek
pieprz (najlepiej świeżo mielony)
kminek mielony
oliwa z oliwek
30 dag żółtego sera

Sos beszamelowy:

4 łyżki margaryny
4 łyżki mąki
¾ l mleka
sól
pieprz

Sos pomidorowy:

wywar powstały ze smażenia mięsa mielonego z pomidorami
3-4 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku

Wykonanie

Cebulę kroimy dosyć drobno. Czosnek rozgniatamy razem z solą. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę; gdy będzie skwierczała dodajemy do niej cebulę i czosnek. Wszystko razem podsmażamy na złocisty kolor. Następnie dodajemy mielone mięso i smażymy do momentu, kiedy mięso będzie się kruszyło. Później łączymy razem z pokrojonymi pomidorami (wcześniej należy je sparzyć i obrać ze skórki). Doprawiamy kucharkiem, pieprzem oraz kminkiem. Smażymy do momentu, kiedy pomidory puszczą sok.

Sos beszamelowy: Margarynę roztapiamy w garnku. Dodajemy do niej mąkę i smażymy do momentu połączenia się składników. Następnie wlewamy mleko i gotujemy do momentu, kiedy powstanie gęsty sos. Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Sos pomidorowy: Mięso odcedzamy i z powstałego wywaru przygotowujemy sos. Zagotowujemy go i dodajemy do niego mąkę zmieszaną z dodatkiem wywaru z mięsa. Mieszamy dobrze, doprowadzając do zagotowania. Doprawiamy do smaku. Możemy również dodać odrobinę keczupu, wówczas sos będzie bardziej wyrazisty.

Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem wykładamy płaty lasagne tak, aby przykryć nimi dno. Na to rozsmarowujemy sos pomidorowy. Następnie wykładamy mięso i na górę dajemy sos beszamelowy. Przykrywamy znowu płatami lasagne i powtarzamy te czynności co najmniej dwa, trzy razy. Wierzch lasagne smarujemy jeszcze sosem pomidorowym i posypujemy startym, żółtym serem. Lasagne pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30-40 minut.

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28503 )
Array ( [docId] => 28503 )