Składniki
opakowanie makaronu lasagne
1½ kg mielonego mięsa wieprzowego
½ kg pomidorów
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
przyprawa do potraw kucharek
pieprz (najlepiej świeżo mielony)
kminek mielony
oliwa z oliwek
30 dag żółtego sera
Sos beszamelowy:
4 łyżki margaryny
4 łyżki mąki
¾ l mleka
sól
pieprz
Sos pomidorowy:
wywar powstały ze smażenia mięsa mielonego z pomidorami
3-4 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Cebulę kroimy dosyć drobno. Czosnek rozgniatamy razem z solą. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę; gdy będzie skwierczała dodajemy do niej cebulę i czosnek. Wszystko razem podsmażamy na złocisty kolor. Następnie dodajemy mielone mięso i smażymy do momentu, kiedy mięso będzie się kruszyło. Później łączymy razem z pokrojonymi pomidorami (wcześniej należy je sparzyć i obrać ze skórki). Doprawiamy kucharkiem, pieprzem oraz kminkiem. Smażymy do momentu, kiedy pomidory puszczą sok.
Sos beszamelowy: Margarynę roztapiamy w garnku. Dodajemy do niej mąkę i smażymy do momentu połączenia się składników. Następnie wlewamy mleko i gotujemy do momentu, kiedy powstanie gęsty sos. Doprawiamy solą i pieprzem.