Poznaj wino
Zanim połączysz jakiekolwiek wino z posiłkiem, dobrze jest je wcześniej poznać, spróbować, wypić kieliszek lub dwa. Na co zwrócić wtedy uwagę? Na kwasowość lub słodycz wina, na aromaty i ich bogactwo, na wiek wina i jego ekstraktywność.
Aromatyczne dania wymagają aromatycznych win
Dobrze doprawione aromatyczne dania, z mnóstwem korzennych przypraw wymagają wina, które będzie wstanie udźwignąć ilość aromatów na talerzu. Świeże, bogate w aromaty wina typu Muscat czy Gewürztraminer dobrze sprawdzą się w zestawieniu z potrawami kuchni np. indyjskiej, oba wymienione wina nie sprawdzą się zupełnie, na przykład do prostego sushi.
Tłuszcz wymaga „tłustych” win
Ekstraktywne wina, pozostawiające w ustach tłusty smak, na przykład dobrze zbudowane chardonnay, wymagają potraw o tłustych sosach. Dojrzały biały burgund dobrze sprawi się w towarzystwie kurczaka w śmietanowo-orzechowym sosie. Wina lekkie zostawmy do lekkich dań.
Pikantne potrawy wymagają słabszego wina
Pikantna kuchnia nie lubi mocnych win. Palący aromat ostrych papryk lub pieprzu zostanie jeszcze spotęgowany wysokim poziomem alkoholu. To jak dolewanie oliwy do ognia.
Kwasowość wina z kwasowością na talerzu
Kwaśne potrawy, oparte o sos cytrynowy z octem, sokiem z limonek, z sosem pomidorowym wymagają win o wysokiej kwasowości. Do takich potraw świetnie pasują wina, które normalnie, być może, w ogóle by nam nie smakowały z uwagi właśnie na kwasowość.