Wino stało się nieodłącznym elementem życia klasy średniej, o wyższej nie wspominając. Na gronowych trunkach dobrze się znać, choćby tylko po to, by mieć temat do rozmów na przyjęciach towarzyskich. Nauka podstaw wcale nie jest skomplikowana i, o ile trafimy w towarzystwie na równie wykwalifikowanych winomanów jak my, z wiedzą zawartą w tej poradzie będziemy uchodzić za prawdziwych ekspertów.
Ekspert od białego wina
Typowe aromaty białych win to jabłko, gruszka, cytryna – nie ryzykujemy wiele, upierając się, że te aromaty unoszą się nad naszym kieliszkiem, szczególnie, gdy do czynienia będziemy mieli z winem młodym. Cytryna wskazuje na dużą naturalną kwasowość wina.
Wśród charakterystycznych aromatów wina warto wspomnieć o zapachu krzewu porzeczki, występującym w przede wszystkim w Nowo Zelandzkich Sauvignon Blanc. Silny zapach tego rodzaju sprawia, że wino to trudno pomylić z jakimkolwiek innym. Z kolei aromat masła, przechodzący z czasem orzech laskowy, to typowa nuta wina na bazie Chardonnay. Jeśli więc chcemy zaimponować współbiesiadnikom powiążmy te szczepy z podanymi zapachami.
Ekspert od czerwonego wina
Młode wina czerwone pachną czarną porzeczką, rzadziej tą czerwoną. Wśród aromatów znajdziemy często także wiśnie, czereśnie, maliny (częste w winach z syrah), rzadziej truskawki. Jeśli nie potrafimy zidentyfikować żadnego z zapachów, celnym strzałem w ciemno będzie na pewno czarna porzeczka.
Ekspert od win słodkich
Nie będzie gafą stwierdzenie, że dany Sauternes czy Tokaj (Aszu lub Szamorodni) ma miodową fakturę i zapach pszczelego nektaru. Obok miodu w kieliszku i na języku pojawić się mogą: morela, rodzynki (bardzo często), zapachy kwiatowe, figi, orzechy włoskie. Rodzynki wskazywać mogą na wina produkowane z podsuszanych owoców.
Skąd pochodzi to wino
Wiele o miejscu pochodzenia wina może mówić jego butelka. Oczywiście, pod warunkiem, że mamy do czynienia z winem z Europy. Wiele regionów Francji rozlewa swoje wina do butelek o charakterystycznym kształcie. Podobnie w przypadku Tokaja, Smukłe strzeliste butelki o bardzo wąskiej i długiej szyjce to wizytówka Alzacji (także tej niemieckiej!), klasyczna butelka o równym, cylindrycznym kształcie to wizytówka Bordeaux, natomiast pękate, wyraźnie rozszerzające się ku dołowi szkło, często pochodzi z Burgundii.
Stare wino czy młode wino
Wiek wina najbardziej manifestuje się w jego kolorze i aromatach. Jeśli zapach wydobywający się z kieliszka nasuwa na myśl raczej kompot wigilijny, susz owocowy lub konfitury, a nie świeżo zerwane owoce, możemy zakładać, że mamy do czynienia z winem starszym. Nuty podsuszanych owoców, grzybów, orzechów laskowych mogą wskazywać na trunek starszy.