Nie na darmo grecki filozof Plutarchos mówił, że wino jest najpotężniejsze spośród napojów, najsmaczniejsze spośród lekarstw i najprzyjemniejsze spośród potraw. Naukowo udowodniono, że warto pić zwłaszcza czerwone wino, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim prozdrowotne działanie.
Flawonoidy w czerwonym winie
Czerwone wino jest cennym źródłem flawonoidów, które zapobiegają występowaniu miażdżycy oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Zawiera ich nawet 10 razy więcej niż białe wino. Szczególne znaczenie odgrywają tutaj przeciwutleniacze resweratrol i kwercytyna. Pierwszego z nich najwięcej znajdziesz w winach pochodzących z regionów wilgotnych i chłodnych, drugiego zaś w trunku wytwarzanego na słonecznych terenach.
To dzięki kwercytynie czerwone wino działa ochronnie na Twoje DNA oraz zwalcza wolne rodniki, które odpowiadają za rozwój choroby wieńcowej serca. Z kolei resweratrol, którego najwięcej zawierają skórki winogron, stanowi barierę chroniąca organizm przed mikroorganizmami, głównie grzybami, obniża ryzyko zlepiania się płytek krwi oraz hamuje nadmierną syntezę tłuszczów w wątrobie i utlenianie się złego cholesterolu, co powoduje zmniejszenie tempa procesów zakrzepowych.
Kolejne niezwykle cenne dwa flawonoidy to katechina, która zwalcza wolne rodniki oraz epigallokatechina wykazująca właściwości przeciwnowotworowe.
Witaminy i minerały w czerwonym winie
Czerwone wino to również bogate źródło potasu, który wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego regulując poziom ciśnienia, magnezu oraz wapnia. W zależności od gatunku w alkoholu z czerwonych winogron znajdziesz także przyswajalne żelazo, kwas jabłkowy oraz acetylosalicylowy, a także rozpuszczalny błonnik.
Dostarczane z winem garbniki pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz jego dobre ukrwienie. Picie wina do posiłku aktywizuje wydzielanie śliny oraz enzymów trawiennych, niekiedy również produkcję żółci, w efekcie czego Twój organizm szybciej trawi tłuszcze, zmniejszając skłonność do odkładania się ich w postaci tkanki tłuszczowej.
Pamiętaj, że korzyści dla zdrowia z picia czerwonego wina odczujesz tylko wówczas, gdy będziesz traktował ten trunek jak napar ziołowy. Pij z umiarem, ale systematycznie maksymalnie 2 kieliszki w ciągu dnia.